«Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο το πρόβλημα γιατί έχει δύο πλευρές. Η μία είναι οι αντιδράσεις των οι οποίες δεν ξέρουν τι θα τους προκύψει, δεν ξέρουν πόσο καιρό θα φιλοξενούνται αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι τυράννιουνται, και από την άλλη πλευρά είναι τα καθαρά πρακτικά θέματα», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Αν προκύψει μεγαλύτερος αριθμός (σ.σ. προσφύγων) αναγκαστικά θα πέσουν μέσα στην πόλη. Δεν πρόκειται να τρέχουν στα χωράφια. Εκτός από αυτούς που κλείνουν το δρόμο για τα βόρεια σύνορα και δεν πάνε να κλείσουν μέσα όσες Ειδομένες θέλουν, υπάρχουν χιλιάδες περάσματα και αυτά σιγά-σιγά θα τα βρουν», εκτίμησε ο κ. Μπουτάρης, κάνοντας λόγο για έναν συνολικό αριθμό που ξεπερνά τους 15.000 ανθρώπους στην Ειδομένη, στα Διαβατά και τον Χερσό του Δήμου Κιλκίς.

«Δεν μπορούμε να στήσουμε στρατόπεδα. Από τη στιγμή που μπαίνουν παράνομα στη χώρα θα πρέπει να βρίσκονται σε κλειστά στρατόπεδα τα οποία θα είναι οργανωμένα, αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στα Διαβατά είναι ανοιχτό στρατόπεδο. Είναι εξαιρετικό από άποψη υποδομών αλλά είναι ανοιχτό», ανέφερε, επίσης.

«Λιγότερο από 2-3 χρόνια δεν πρόκειται να δούμε αλλαγές σε αυτές τις καταστάσεις. Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος δεν θα σταματήσουν να έρχονται, ακόμα και αν είναι κλειστός ο δρόμος προς τα βόρεια», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.