Ήταν πριν από λίγες ημέρες η φωτογραφία με την τραγική φιγούρα του Σύρου Αϊλάν να κείτεται στην άμμο. Τον περασμένο μήνα ήταν η φωτογραφία του Σύρου πατέρα που ξεσπούσε σε κλάματα αγκαλιάζοντας σφικτά τα παιδιά του, μόλις είχε πατήσει στην Κω. Σήμερα είναι αυτή η φωτογραφία, ενός άλλου Σύρου πατέρα από την ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, που συμπυκνώνει όλο το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο.

Ο άνδρας της φωτογραφίας βρισκόταν πάνω στη βάρκα που βυθίστηκε στο Αιγαίο παρασύροντας στο θάνατο 34 ανθρώπους, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό. Μεταξύ αυτών, τέσσερα βρέφη και έντεκα μικρά παιδιά. Το δικό του παιδί στάθηκε μέχρι στιγμής πιο τυχερό και φαίνεται να κοιμάται, αποκαμωμένο προφανώς από την ταλαιπωρία και τις κακουχίες, μέσα στη σαμπρέλα που το κρατά στη ζωή.

Οι αρχές διέσωσαν 68 πρόσφυγες από το ναυάγιο ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Οι σοροί θα μεταφερθούν με κανονιοφόρο στη Ρόδο.

Μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεων, 432.761 πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, εκ των οποίων οι 309.000 έφτασαν στην Ελλάδα. Οι μισοί είναι Σύροι που αναζητούν μια ευκαιρία στη ζωή αφήνοντας πίσω τους τη φρίκη του πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΣΥΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΜΩΡΟ ΛΕΣΒΟΣ