Την αντίθεσή της στην προτεινόμενη κατάργηση του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με βάση το προσχέδιο συγχωνεύσεων τμημάτων «Αθηνά» που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας εκφράζει, σε ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «επιλέγεται η κατάργηση των δύο Τμημάτων αντί της λογικής λύσης της συγχώνευσης δύο Τμημάτων ομοειδούς αντικειμένου» σε ένα αυτοτελές Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ζητείται επίσης η δημιουργία Σχολής Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών με σκοπό να δίδεται η δέουσα επιστημονική βαρύτητα στις Σπουδές Περιοχής.

«Η κατάργηση των δύο Τμημάτων και συνεπώς του τίτλου ‘Βαλκανικών Σπουδών’ από το χάρτη των ΑΕΙ της χώρας συνεπάγεται ότι οι τίτλοι των αποφοίτων των δύο τμημάτων των τελευταίων 15 ετών απαξιώνονται με την υποβάθμιση του γνωστικού αντικειμένου σε κατεύθυνση, εφ΄ όσον δεν υφίσταται συνέχεια σε επίπεδο τίτλου σπουδών», τονίζεται.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το δυναμικό των πτυχιούχων που τα δύο Τμήματα προσανατολίζονταν να παράγουν σε επίπεδο στήριξης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και των ελληνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα».

Τέλος, ζητείται, στο πλαίσιο της διαβούλευσης από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, να υπάρξει έγγραφη συγκατάθεση και δέσμευση στις συγκεκριμένες θέσεις.