Μειωμένος είναι ο αριθμός των αιτήσεων μετάθεσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννη.

Συγκεκριμένα για το 2015 οι αιτήσεις μετάθεσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ανέρχονται σε 5.866 με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν, όπως ήταν αναμενόμενο τις ειδικότητες δασκάλων (3.012) και νηπιαγωγών (1.003).

Το προηγούμενο σχολικό έτος οι αιτήσεις για μετάθεση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έφθασαν τις 6.747, δηλαδή φέτος έχουμε μείωση της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων που πιθανόν να αποδίδεται στο γεγονός ότι το 2014 το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων ήταν το μεγαλύτερο από το 2011 και έφθασε το 41.53%.

Αντίθετα, στη δευτεροβάθμια, όπως έχουμε γράψει, ο αριθμός αιτήσεων για μετάθεση από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ παραμένει στα επίπεδα του 2014. Άλλωστε ελάχιστοι ήταν οι τυχεροί εκπαιδευτικοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μετάθεση με το ποσοστό να διαμορφώνεται μόλις στο 8,99% και ειδικότητες όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί με χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις να έχουν διψήφιο αριθμό μεταθέσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι αν και έλαβαν σύνταξη 1.896 φιλόλογοι οι μεταθέσεις ήταν 71 καθώς, όπως υποστήριζε το υπουργείο, υπήρχαν πολλοί εκπαιδευτικοί χωρίς οργανική θέση.

Όσον αφορά το χρόνο ανακοίνωσης των μεταθέσεων ο κ. Παληγιάννης αναφέρει «ως γνωστό οι μεταθέσεις με βάση την κείμενη νομοθεσία θα έπρεπε να ανακοινωθούν έως το τέλος Μαρτίου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των μεταθέσεων, μ’ αποτέλεσμα να καθυστερούν κι’ όλες οι άλλες υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως δυστυχώς για άλλη μια χρονιά οι μεταθέσεις θα πραγματοποιηθούν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, αν και εδώ και χρόνια όλοι συμφωνούμε για την αναγκαιότητα , ουσιαστικών αλλαγών , ώστε να οδηγηθούμε σ’ ένα πιο απλό πιο δίκαιο και πιο κατανοητό σύστημα μεταθέσεων».

Πέρα από τις μεταθέσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ υπάρχουν, σύμφωνα με τον αιρετό στο ΚΥΣΠΕ και 164 αιτήσεις για την Ειδική Αγωγή που αν αθροιστούν στις υπόλοιπες ανεβάζουν το συνολικό αριθμό στις 6.030.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ

3.012

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

1.003

ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ

873

ΑΓΓΛΙΚΗΣ

499

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

160

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

157

ΓΑΛΛΙΚΗΣ

96

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ

37

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

27

ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΙ

2

Πηγή: Αιρετός ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννης

Καλόγηρος Βασίλειος