Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, η Α.Ε. η Πρέσβης της Ουγγαρίας κα Eszter Sandorfi έδωσε διάλεξη στο πλαίσιο του πρωτοποριακού κύκλου διαλέξεων του New York College «Το Ακαδημαϊκό Βήμα των Πρεσβευτών», εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στις προσπάθειες της χώρας της να σταθεροποιήσει την οικονομία της και την ασφάλειά της.

Αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στην εξέγερση του ουγγρικού λαού το 1956 που πατάχθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα, και, τελικά, στην επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία, στην εισδοχή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και στις επιτυχείς προσπάθειές της να ξεπεράσει τα παρελθόντα ψυχολογικά και κοινωνικά τραύματα και την οικονομική κρίση του 1998, και να αναπτύξει και διευρύνει την οικονομία της για ένα ασφαλέστερο και ευτυχέστερο μέλλον για το λαό της.

Το 2009 η Ουγγαρία αναγκάστηκε να συνάψει δάνειο με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ωστόσο, κατόρθωσε να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να δημιουργήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς και οι εξαγωγές. Μεταξύ των μέτρων που υιοθέτησε είναι: Αντί για μέτρα λιτότητας, έμφαση στην παραγωγή, στην απασχόληση, στη μείωση τη φορολογίας, ειδική φορολογία σε τράπεζες, πολυεθνικές επιχειρήσεις και τηλεπικοινωνίες, αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη και οι εξαγωγές.

Επίσης, η Ουγγαρία προσπαθεί να διευρύνει τις οικονομικές της σχέσεις με άλλες χώρες της Ασίας, Αφρικής κ.λπ. Μετά τη διάλεξη προβλήθηκε ντοκυμαντέρ με πολιτιστικά δρώμενα στην Ουγγαρία και ακολούθησε διάλογος με τους φοιτητές.