Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα από όπου πέρασε νωρίτερα. Κάηκαν σπίτια και αποθήκες υπέστησαν ζημιές, επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενισχυμένες από Αττική και άλλες περιφέρειες, αντιμετωπίζουν διάσπαρτα μέτωπα.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άμφεια και κινείται βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς τα δυτικά, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα προκαλεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, για αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα. 

Στην Αγνάντια ειδικά δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες, καθώς κινδυνεύει άμεσα.

«Είναι τεράστιο το μέτωπο της φωτιάς, μια πύρινη γραμμή που υπερβαίνει τα επτά – οχτώ χιλιόμετρα» δήλωσε ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Χρήστος Νικολαΐδης

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, τρεις ηλικιωμένοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. 

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι αυτή την ώρα επιχειρούν πάνω από 158 πυροσβέστες, 9 πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν 14 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα εκ των όποιων το ένα για εναέριο συντονισμό. «Θα είναι δύσκολη νύχτα, θα καταβάλουμε τιτάνια προσπάθεια, ωστόσο ο αέρας δεν θα κοπάσει, θα είναι 7 και 8 Μποφόρ» τόνισε ο κ. Αρτοποιός. Θα σταλούν 28 πυροσβέστες, και θα γίνει νέα ενίσχυση διευκρίνισε.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης για να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί. Σπεύδουν τρία ακόμα πλωτά σκάφη. 

Μήνυμα από το 112 στην Αλεξανδρούπολη – «Μείνετε μέσα λόγω του καπνού»

Μήνυμα, προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης εστάλη λίγο πριν τις 18.30 από το 112, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα παραπέμπει τους πολίτες σε ιστότοπο στο διαδίκτυο για οδηγίες αυτοπροστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου και επειδή είχε κατεύθυνση νότια προς την Εγνατία οδό, τέθηκαν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης και ουσιαστικά έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο τμήμα από ύψος του κόμβου Αρδανίου, έως αυτό του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει ότι η Αστυνομία είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, ενώ άμεσα, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, διατέθηκαν 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.