Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο σε σημερινό του άρθρο για νέο καύσωνα στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου και ο μετεωρολόγος της ΕΡ, Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει αυτά τα στοιχεία, διερωτώμενος αρχικά: «Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;».

Ο Σάκης Αρναούτογλου λέει ότι έχει λάβει πολλά μηνύματα-ερωτήματα όσον αφορά στο σημερινό άρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και «το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες! Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση:

  • έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!
  • το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!».

Σύμφωνα με το Bloomberg ερχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Tuesday, August 1, 2023