Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ και μάλιστα αναμένεται η κορύφωσή του σήμερα και αύριο. Οι πολίτες από νωρίς το πρωί ψάχνουν «ανάσα» δροσιάς. Έτσι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, φόρεσαν το μαγιό τους, προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα και πάνε στις παραλίες για να αντέξουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οι πρώτοι ήδη κάνουν τις βουτιές τους, ενώ όσο περνάει η ώρα και το θερμόμετρο χτυπάει «κόκκινο» αναμένεται να γεμίσουν και να μην έχει πού να απλώσεις πετσέτα…

Μία λουόμενη μίλησε στοn τηλεοπτικό σταθμό Mega και στη δημοσιογράφο Βιργινία Πισιμίση, για την συνήθειά της να πηγαίνει στην παραλία το πρωί. «Έρχομαι τις τελευταίες μέρες από τις 8 η ώρα και στις 10 φεύγω, λόγω της ζέστης. Έχει πολύ κόσμο η παραλία, τώρα έχει λιγότερο, μετά θα έχει περισσότερο. Η θάλασσα είναι πολύ ωραία και καθαρή, μετά έρχεται περισσότερος κόσμος και αλλάζει», είπε αρχικά.

«Τον καύσωνα τον αντιμετωπίζω με περισσότερο νερό, πολλά υγρά, προσέχουμε να μη βγαίνουμε στον ήλιο, το μεσημέρι να μην βγαίνουμε. Εγώ δουλεύω βέβαια και αναγκαστικά πρέπει να πάω», δήλωσε συμπληρωματικά.

Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες, για την εβδομάδα που διανύουμε, διότι η επόμενη ενδέχεται κρύβει εκπλήξεις. Θα τα δούμε όμως όλα αυτά τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον μετερωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πόλεις που είναι ευπαθείς στη ζέστη

Οπλιστείτε με υπομονή τουλάχιστον για σήμερα Παρασκευή και για αύριο Σάββατο διότι θα δούμε τον υδράργυρο:

  • στην Αθήνα να φτάνει τους 41-42°C,
  • στη Λάρισα τους 43-44°C,
  • στο Άργος τους 42-43°C,
  • στις Σέρρες τους 41-42°C,
  • στη Σπάρτη τους 42-43°C,
  • στο Αγρίνιο τους 42-43°C,
  • στη Θήβα τους 42-43°C,
  • στη Λαμία τους 42-43°C,
  • στην Καρδίτσα τους 42-43°C, και
  • στα Τρίκαλα τους 42-43°C

Πιο υποφερτή η κατάσταση στις ακτές αλλά με αρκετή υγρασία

Επαναλαμβάνω ότι οι παραπάνω θερμοκρασίες αφορούν σε περιοχές που είναι μακριά από τις θάλασσες διότι στα παραθαλάσσια τμήματα οι μέγιστες τιμές θα είναι κατά μέσο όρο κατά 2-5°C χαμηλότερες.

Στα ορεινά μέρη θα είναι σαφώς πιο ευχάριστες οι συνθήκες

Επίσης, όπως είναι φυσιολογικό, στα ορεινά τμήμα θα είναι επίσης χαμηλότερες οι θερμοκρασίες και έτσι, για παράδειγμα:

  • Στα 500 μέτρα υψόμετρο θα φτάνει τους 36-37°C
  • Στα 700 μέτρα τους 34-35°C
  • Στα 1000 μέτρα τους 31-32°C, και
  • Στα 1300 μέτρα τους 28-29°C

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν ασφαλώς κατά προσέγγιση, διότι, ανάλογα με τον άνεμο και τις τοπικότητες ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή.

ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ – ΘΕΡΜΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣΟ φετινός Ιούλιος, αν διατηρηθούν τα νεότερα…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Thursday, July 13, 2023

Σάκης Αρναούτογλου: Μεγάλη προσοχή από την Κυριακή

«Η ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά από την Κυριακή και μετά θέλει μεγάλη προσοχή!

Oι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ μελτεμιού και καύσωνα θα λάβουν χώρα σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου και γύρω από το πέλαγος από την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα
με εντάσεις στα 6-7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Αττικής Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Λακωνίας (περιοχές στον χάρτη με τα ανεμούρια)!

Δεν δείχνει να είναι αυτή και η καλύτερη εξέλιξη, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που θα συνεχίσουν να επικρατούν παρά τη μικρή υποχώρηση του καύσωνα στην ανατολική Ελλάδα, καθώς θα μεγαλώσει πάρα πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών!!!»΄, τονίζει την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.

Ο ίδιος κάνει λόγο και για γενικότερα εμμονική συμπεριφορά του καυσωνα σε μεγάλο μέρος της χώρας με νέα άνοδο της θερμοκρασίας από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Η ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά από την Κυριακή και μετά θέλει μεγάλη προσοχή! Oι…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Thursday, July 13, 2023