Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σήμερα ότι η Σουηδία συνεχίζει να θέλει να ενταχθεί στο NATO πριν ή κατά τη σύνοδό της Συμμαχίας στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να το κάνει έως τότε. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν ταυτόχρονα αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.

Η Φιλανδία έγινε μέλος της Συμμαχίας τον Απρίλιο αλλά η διαδικασία γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς στην περίπτωση της Σουηδίας. Η Σουηδία έχει θέσει ως στόχο την ένταξή της στη Συμμαχία στη σύνοδο στις 11-12 Ιουλίου και ενώ έχει ισχυρή στήριξη από άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει ακόμα την έγκρισή τους.

«Η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο SVT. «Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα συμβεί συγκεκριμένα στο Βίλνιους ή αμέσως πριν από το Βίλνιους, παρόλο που αυτό ήταν η φιλοδοξία μας από την αρχή. Και αυτό είναι μια φιλοδοξία που μοιραζόμαστε και με κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανώσεων –μια κατηγορία την οποία αρνείται η Σουηδία—και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξης της. Έχει επίσης εκφράσει την οργή της για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη σκανδιναβική χώρα. Στο μεταξύ, η Σουηδία έχει δηλώσει ότι η ελευθερία λόγου έχει κατοχυρωθεί μέσω του συντάγματός της και ότι έχει ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη συμφωνία με την Τουρκία και την Φιλανδία η οποία επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Σουηδοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στις 14 Ιουνίου και είχαν καλές συνομιλίες, όπως τις χαρακτήρισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Σουηδίας ενώ αναμένεται να έχουν μια ακόμα συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες που διοργανώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο στο Βίλνιους. «Έχουμε επίσης πει ότι σεβόμαστε το ότι είναι η Τουρκία που λαμβάνει αποφάσεις και είναι καλό που έχουμε τώρα άλλη μια συνάντηση…και ίσως μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ενόψει της συνόδου του Βίλνιους σε αυτού του είδους τη συζήτηση», δήλωσε ο Κρίστερσον.