Η ενοικίαση ακινήτων μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επένδυση. Ωστόσο, η επιλογή μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας ενοικίασης μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Κάθε είδους ενοικίαση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, αλλά είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες πριν πάρετε μία απόφαση.

Σε αυτό τον οδηγό, θα εξετάσουμε αυτούς τους παράγοντες και θα παρέχουμε πληροφορίες για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα βραχυχρόνιας ενοικίασης

Η βραχυχρόνια ενοικίαση είναι μια επιλογή που σας επιτρέπει να ενοικιάσετε το ακίνητό σας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (από μία μέρα έως και περισσότερο). Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο εάν θέλετε να δοκιμάσετε την ενοικίαση ως μια εναλλακτική λύση για την αύξηση των εσόδων σας ή εάν έχετε ένα ακίνητο και θέλετε να το ενοικιάσετε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόνο.

Ωστόσο, η βραχυχρόνια ενοικίαση μπορεί να είναι κάπως απρόβλεπτη. Ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η τοποθεσία του ακινήτου σας. Εάν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή ή κοντά σε μετρό και γενικά σημεία ενδιαφέροντος τότε όχι μόνο συμφέρει περισσότερο η βραχυχρόνια ενοικίαση, αλλά σίγουρα θα μπορέσετε να αποκομίσετε πολύ περισσότερα κέρδη έναντι της μακροχρόνιας ενοικίασης.

Η βραχυχρόνια ενοικίαση μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από εσάς, καθώς θα πρέπει να βρίσκετε συνεχώς νέους ενοικιαστές για το ακίνητό σας, ωστόσο, υπάρχουν εταιρίες και επαγγελματίες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση αυτού του κομματιού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μακροχρόνιας ενοικίασης

Η μακροχρόνια ενοικίαση είναι μια επιλογή που σας επιτρέπει να ενοικιάσετε το ακίνητό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως ένα χρόνο και περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε σταθερά εισοδήματα κατά τη διάρκεια της ενοικίασης και δε θα χρειαστεί να αναζητάτε συνεχώς νέους ενοικιαστές.

Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη ενοικίαση μπορεί να είναι περιοριστική. Εφόσον δεσμεύετε το ακίνητό σας για μακροχρόνια ενοικίαση, δε θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για προσωπικούς σκοπούς ή να το ενοικιάσετε σε έναν άλλο ενοικιαστή για τη διάρκεια της σύμβασης ενοικίασης. Επίσης, τα κέρδη αν και σταθερά δεν μπορούν να φτάσουν τα αντίστοιχα ποσά που μπορεί να πιάσει ένα δημοφιλές ακίνητο όταν ενοικιάζεται βραχύχρονα.

Τι να προσέξετε κατά την ενοικίαση του ακίνητου σας

Όποιον τύπο μίσθωσης και αν επιλέξετε για το ακίνητο σας υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε.

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβόλαιο ενοικίασης που να καλύπτει όλες τις πτυχές της συμφωνίας. Ελέγξτε τους ενοικιαστές σας πριν την ενοικίαση του ακινήτου σας και μην αμελείτε τα φορολογικό σας καθήκοντα. Ίσως, μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις που έχετε να κάνετε σε σχέση με το ακίνητο σας είναι η επιλογή της κατάλληλης μίσθωσης.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε και την ασφάλιση του ακινήτου σας, επιλέγοντας το κατάλληλο πρόγραμμα ανάλογα με τη χρήση του. Εδώ δεν υπάρχει δίλημμα, αφού δε θα βρείτε πουθενά καλύτερη ασφάλιση κατοικίας από αυτή της Minetta. Πρόκειται για την ασφαλιστική που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα και την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας του σπιτιού και γι’ αυτό είναι πάντα δίπλα στους ασφαλισμένους, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις, μέσα από ειδικά μελετημένα ασφαλιστικά προγράμματα, που ανταποκρίνονται σε ένα πλήθος κινδύνων, για την ασφάλιση της κύριας & εξοχικής κατοικίας, το στεγαστικό δάνειο και τους κοινόχρηστους χώρους, ακόμα και για κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου bnb).

Ειδικά για το τελευταίο έχει παρουσιάσει το πρόγραμμα Home Pack βραχυχρόνιας μίσθωσης, το οποίο προφέρει μία ολοκληρωμένη κάλυψη της κατοικίας κατά την περίοδο μίσθωσης, αλλά και κατά την περίοδο ιδιοκατοίκησης, με την ύπαρξη ενός ασφαλιστηρίου.