Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα είναι οι δημότες του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου στον Αλμυρό Βόλου. Αιτία η λειτουργία του εργοστασίου πυρήνα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής προκαλεί σημαντική ρύπανση στο περιβάλλον. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 υπογραφές και έχουν κινηθεί νομικά.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ο Πλάτανος αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα καθώς στην περιοχή λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις και εργοστάσια. «Μερικά από αυτά τηρούν κάποιους στοιχειώδεις κανόνες ρύπων και ασφάλειας, άλλα όμως όχι» αναφέρουν οι κάτοικοι στο κείμενο της καταγγελίας τους.

Όπως συνεχίζουν «δίπλα στο χωριό και σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας λειτουργεί η Ελαιουργία Μαγνησίας ή αλλιώς το εργοστάσιο παραγωγής πυρήνα. Υπάρχουν μέρες που κυριολεκτικά δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από το καπνό που βγαίνει από τα φουγάρα του εργοστασίου. Αν κοιτάξουμε το χωριό από το ύψωμα του Αγίου Αντωνίου θα δούμε ότι ο Πλάτανος πνίγεται από τον καπνό που βγαίνει από τις καμινάδες».

Μάλιστα οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν είναι τυχαίο πως τα δύο τελευταία χρόνια από τους 15 θανάτους που έχουν σημειωθεί στην περιοχή οι 13 οφείλονταν σε καρκίνο σύμφωνα με το αρχείο της εκκλησίας της περιοχής.

«Αργοπεθαίνουμε και δεν το έχουμε καταλάβει», αναφέρουν στην καταγγελία τους.

Οι κάτοικοι απαιτούν την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων και αρχών για τον έλεγχο του εργοστασίου και προειδοποιούν ότι είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα. «Μην ξεχνάτε την φράση φωνή λαού, οργή Θεού. Είμαστε πραγματικά οργισμένοι και θα φτάσουμε στα άκρα», τονίζουν.

Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι ήδη δώσει τις υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει σε δικηγόρο, εξουσιοδοτώντας τον να διερευνήσει τα σχετικά σημεία του Νόμου που αφορούν στη λειτουργία μιας τέτοιας εργοστασιακής μονάδας, όπως αν επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιας μονάδας σε τόσο κοντινή απόσταση από το χωριό, αν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση, αν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας, αν μολύνει, αν χρησιμοποιεί φίλτρα κ.ά.

Πάντως ως προς το κομμάτι τού αν το εργοστάσιο λειτουργεί με όλες τις απαραίτητες άδειες ή όχι ο διευθυντής Βιομηχανίας της νομαρχίας Μαγνησίας και αντιδήμαρχος Αλμυρού Ηλίας Τσαμπίρας αναφέρει πως τις διαθέτει.

Πηγή: taxydromos.gr