Βρετανικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι γίνονται μυστικές συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, ώστε να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το «The Art Newspaper» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι σε “προχωρημένο στάδιο”».

Εκεί μεταξύ άλλων, επικαλείται την εφημερίδα «Τα Νέα» που έγραψε ότι η κυβέρνηση διεξάγει συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο και σημείωσε πως αν πράγματι ολοκληρωθεί η συμφωνία, τότε «τα μάρμαρα αναμένεται να επιστραφούν στην Ελλάδα στις αρχές του 2023 και θα εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με άλλα αντικείμενα από τον Παρθενώνα».

«Προηγουμένως, το Βρετανικό Μουσείο βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να δανείσει τα μάρμαρα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα για περίοδο 10 ετών», προσθέτει στη συνέχεια.

Το δημοσίευμα του «The Art Newspaper»

Η στάση του Ρίσι Σούνακ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που μίλησε στον Guardian, ανέφερε ότι διεξάγονται προκαταρκτικές συζητήσεις και δήλωσε πως συναντήθηκε σχετικά με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Παρόλα αυτά, το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ενδέχεται να μην υποστηρίξει την πρόταση επιστροφής, κάτι που σημαίνει μελλοντική άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης για επαναπατρισμό των Γλυπτών.

«Η στάση του Σουνάκ για το θέμα είναι συνεπής με εκείνη των πρώην πρωθυπουργών Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας, οι οποίοι δήλωσαν πως πίστευαν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στην κατοχή του βρετανικού κοινού. Μόλις στις 2 Νοεμβρίου, ο Όσμπορν είπε στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου ότι “ο νόμος εμποδίζει” την επιστροφή αντικειμένων όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα», σημείωσε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.