«Φρούριο» θα θυμίζει από σήμερα και για τα επόμενα 24ωρα η Θεσσαλονίκη, με τα μέτρα ασφαλείας λόγω της 86ης ΔΕΘ να περιλαμβάνουν περισσότερους από 3.500 αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν συσκέψεις τόσο στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ενώ στην τελευταία ήταν παρόντες τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, όσο και ο Αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας.

Αυτό καθώς αναμένονται συγκεντρώσεις από ένα ετερόκλητο πλήθος διαδηλωτών που αντιδρούν μεταξύ άλλων στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, αλλά και οργανωμένες ομάδες του ακροδεξιού χώρου αναμένεται να διαδηλώσουν –μεταξύ άλλων- στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ. Συγκεντρώσεις αναμένονται και από ομάδες του αντιεξουσιαστικού – αναρχικού χώρου. Γι’ αυτό και οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή απλώνοντας «δίχτυ» ασφαλείας, προκειμένου οι διαδηλωτές να μην προσεγγίσουν το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο» αλλά και να μην έρθουν σε… κοντινή απόσταση άτομα «αντίθετων ιδεολογιών» και ξεσπάσουν επεισόδια.

Το σχέδιο ασφαλείας, το οποίο θα κινηθεί στο πρότυπο του σχεδιασμού που είχε γίνει στα εγκαίνια της ΔΕΘ το 2019, έχει οριστικοποιηθεί ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Το «βάρος» πέφτει στις περίπου 70 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ που μαζί με τις κλούβες θα σχηματίσουν κλοιό ασφαλείας γύρω από τη ΔΕΘ. Εκτός αυτού, όμως, αστυνομικοί-«παρατηρητές» θα βρίσκονται σε ταράτσες κτιρίων για να δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο. Στο πλαίσιο του σχεδίου ασφαλείας μετακινήθηκαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα επιστρέψουν στη βάση τους μετά το τέλος των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων.

Από αέρος θα επιτηρεί το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και drones, ενώ σε κοντινή απόσταση από τη ΔΕΘ θα βρίσκεται η αύρα της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ. ο «Αίαντας»).

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Από τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου (ανάλογα με την εξέλιξη των κινητοποιήσεων και μέχρι την ολοκλήρωσή τους) θα ισχύσει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους: Λεωφόρος Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου), Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Βασ. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτη, Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι 3ης Σεπτεμβρίου), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου (από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη), Αγίας Σοφίας (από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας), Παύλου Μελά και Ελ. Βενιζέλου.

Η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές (από ανατολικά προς δυτικά μέσω Κατσιμίδη – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου – Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά μέσω Λαγκαδά – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου), ενώ τροχονόμοι θα βρίσκονται σε καίρια σημεία και θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία.