Την ανάγκη της ηλεκτροκίνησης, ιδιαίτερα στις μεγάλες αστικές περιοχές , προέβλεψαν από νωρίς δύο νέα παιδιά, ο Παντελής Ζάρκος και η Άννα Χλιούρα δημιουργώντας το 2015 στη Θεσσαλονίκη μια start-up εταιρεία ποδηλάτων, το Elektronio, με όραμα να προσφέρουν στους συμπολίτες τους έναν νέο τρόπο μετακίνησης που όχι μόνο θα καλυτέρευε τη ζωή τους, αλλά θα συνέβαλε και στην αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Mε μότο “ξαναφαντάσου το όχημά σου” δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό brand μικροκινητικότητας που εξυπηρετεί ποικίλες εφαρμογές αστικής μεταφοράς. 

Η αρχή έγινε με το πρώτο μοντέλο, το Play, ένα ηλεκτρικό tilting trike που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2016, ως μία εναλλακτική πρόταση μετακίνησης στην πόλη. Από τότε η “ομπρέλα” των λύσεων του Elektronio έχει ανοίξει και έχουν προστεθεί στη συλλογή της άλλα επτά μοντέλα. Η συγκυρία και η επιδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκινήτων, τρίκυκλων, δίκυκλων και ποδηλάτων) μέσω της  πλατφόρμας «Κινούμαι ηλεκτρικά 2», που άνοιξε πρόσφατα για την απορρόφηση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ευνόησαν την εξέλιξη της εταιρίας και την αύξηση των πωλήσεών τους.

Με το μοντέλο  Patin.e, μια πρόταση ηλεκτρικού πατινιού εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία των ποδηλάτων της εταιρίας,  η ομάδα του Elektronio διακρίθηκε στον 12ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, μια δράση του προγράμματος NBG Business Seeds για τη στήριξη της εξωστρέφειας καινοτόμων επιχειρήσεων. 

«Το Patin.e είναι ένα ηλεκτρικό πατίνι που δεν περιορίζεται στο last mile μόνο, αλλά αποτελεί εναλλακτική του e-bike και πέραν του urban commuting, συνιστά και ένα έξυπνο  εργαλείο για compact delivery στο κέντρο της πόλης» δηλώνει η Άννα Χλιούρα. «Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε στο Elektronio είναι να κατασκευάζουμε ηλεκτρικά ποδήλατα & πατίνια με έναν καινοτόμο σχεδιασμό. Όλες μας οι προτάσεις έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα κοινά χαρακτηριστικά, όπως η άνεση, η ασφάλεια του αναβάτη και οι έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι. Δίνουμε έμφαση στην εξατομίκευση, τόσο την αισθητική, όσο και τη λειτουργική.

Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ότι ανακαλύπτουμε ανάγκες που αμελεί και δεν ικανοποιεί ο ανταγωνισμός. Έχουμε παραγγελίες οχημάτων τόσο από ιδιώτες πελάτες όσο και από εταιρίες, ενώ την τελευταία διετία έχουμε επιτύχει  αξιοσημείωτη αύξηση των πωλήσεών μας, καθώς πλέον αναπτύσσουμε ένα εταιρικό portfolio. Η ζήτηση για ηλεκτρικά μικρο-οχήματα έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας είναι ο πλέον δημοφιλής  διαγωνισμός για νεοφυείς εταιρίες στη χώρα, με αυξημένο κύρος και τον γνωρίζουμε από τα πρώτα μας επιχειρηματικά βήματα, καθώς αναζητούσαμε εργαλεία ενίσχυσης της επιχειρηματικής μας προσπάθειας. Μας ώθησαν να συμμετέχουμε σε αυτόν σαφώς το σημαντικό χρηματικό έπαθλο και επιπρόσθετα η δικτύωση και η προβολή που αποκτούν οι νικητές του». 

Η ομάδα του Elektronio δουλεύει συνεχώς για την περαιτέρω ανάπτυξη του brand και αυτή την περίοδο αναπτύσσει μια βελτιωμένη έκδοση του μοντέλου Car.e for Brainbox, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 θα παρουσιάσει μία νέα συναρπαστική λύση για την εξυπηρέτηση ατόμων με πρόβλημα κινητικότητας που θα ενισχύσει το portfolio με τις special editions του Elektronio. Παράλληλα, στόχος της ομάδας για το 2023 είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου  μεταπωλητών σε Ελλάδα & Ευρώπη. 

Ο 13ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00. Δώστε στην ιδέα σας την ευκαιρία να αναδειχθεί και να γίνει πράξη, κερδίζοντας χρηματικά βραβεία, καθοδήγηση, δικτύωση, αλλά και συμμετοχή σε ημερίδες και bootcamps!