Η κακοκαιρία που επικρατεί στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα είναι ασυνήθιστη σε ό,τι αφορά στη διάρκειά της για μήνα Αύγουστο, σχολιάζει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. «Καταιγίδες βλέπουμε συνήθως τον Αύγουστο αλλά το διάστημα στο οποίο εκτείνεται η κακοκαιρία είναι μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ανάλογες κακοκαιρίες είχαμε και στο παρελθόν, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και το 2020 την κακοκαιρία «Θάλεια» στην Εύβοια που μάλιστα άφησε πίσω της και νεκρούς, αλλά καμιά δεν είχε διαρκέσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Όσον αφορά στους 50.000 κεραυνούς που έπεσαν χθες στη χώρα, είπε ότι είναι αρκετά μεγάλος αριθμός αλλά επίσης πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο σε τέτοια κακοκαιρία.

Ερωτηθείς αν αυτό μπορούμε να το αποδώσουμε στην  κλιματική αλλαγή, είπε ότι είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά σίγουρα στην κλιματική αλλαγή θα αποδοθούν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το φετινό καλοκαίρι στη δυτική Ευρώπη και από τις οποίες εμείς «γλιτώσαμε» λόγω των μελτεμιών.

Τέλος, για το αν σωστά στέλνονται ειδοποιήσεις μέσω του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ο Κώστας Λαγουβάρδος είπε ότι καλώς στέλνονται, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει και μια συνέχεια για την εξέλιξη των φαινομένων και να ενημερώνεται ο κόσμος.