Ο Μολδαβός πιλότος του ελικοπτέρου που έπεσε στη Σάμο κατά την επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς που είχε ξεσπάσει, έδωσε κατάθεση στο Λιμενικό και αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο 49χρονος έκανε λόγο για μία δυνατή ριπή που πέταξε το ελικόπτερο στο νερό, ενώ ανέφερε ότι προσπάθησε να σώσει τον Έλληνα συντονιστή Θεόδωρο Βλάχο που παρέσυραν τα κύματα, όπως και τον συγκυβερνήτη του, ο οποίος δεν γνώριζε κολύμπι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εντοπίστηκε ένα μηχανικό πρόβλημα κατά την διάρκεια της πτήσης, όμως το πλήρωμα αποφάσισε να μην σταματήσει την επιχείρηση και να προσπαθήσει για ακόμα μία ρίψη νερού, η οποία στάθηκε μοιραία, καθώς την στιγμή του ανεφοδιασμού, το ελικόπτερο έπεσε.

«Οι έλικες και η ουρά αποκολλήθηκαν»

Σύμφωνα με τον eleftherostypos.gr, ο Μολδαβός πιλότος κατέθεσε πως «με κάλεσε ο Θοδωρής (σ.σ.: Βλάχος) και είπε ότι πρέπει να βγούμε για αποστολή, η ώρα ήταν λίγο μετά τις 14.00… Φτάσαμε περίπου σε 20 λεπτά, κάναμε 5-6 ρίψεις νερού από τη θάλασσα και μετά παρατηρήσαμε δυσλειτουργία στο καλάθι του νερού. Είπα στον Θοδωρή και ζήτησε άδεια να επιστρέψουμε στο αεροδρόμιο. Επιστρέψαμε στη φωτιά, κάναμε λήψη νερού και ρίψεις με το καινούργιο καλάθι για περίπου 1 ώρα. Ο αέρας δυνάμωσε και τα κύματα είχαν μεγαλώσει».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «σκέφτηκα ότι πρέπει να ακυρώσουμε την αποστολή ή να αλλάξουμε περιοχή λήψης νερού με καλύτερες καιρικές συνθήκες. Πήγαμε να κάνουμε μια τελευταία λήψη, κατά την προσπάθεια να σηκωθεί το ελικόπτερο, ο άνεμος το χτύπησε με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να χάσει την ισορροπία του. Το ελικόπτερο άρχισε να περιστρέφεται. Έκανα όλες τις απαραίτητες κινήσεις που προβλέπονται για να το επαναφέρω σε ισορροπία. Μείωσα την ταχύτητα, άλλαξα την πορεία και μείωσα την ισχύ. Δεν είχαμε πολύ χρόνο. Ο μηχανικός μού είπε ότι το καλάθι είχε πάει προς την ουρά. Του είπα να το απελευθερώσει, πάτησα εγώ το κουμπί απεμπλοκής του καλαθιού, αλλά δεν λειτούργησε. Μια δυνατή ριπή του αέρα χτύπησε από πίσω την ουρά και μας πέταξε στη θάλασσα, σε κλάσματα δευτερολέπτου βρεθήκαμε στο νερό», τόνισε ακόμη».

«Οι έλικες και η ουρά αποκολλήθηκαν άμεσα της ατράκτου. Όλοι ήμασταν δεμένοι. Λύσαμε τις ζώνες μας, ο μηχανικός που βρισκόταν πίσω πρόλαβε και βγήκε αμέσως έξω πρώτος. Στη συνέχεια το ελικόπτερο αναποδογύρισε. Εμάς μας είχε πάει όλους στο πίσω μέρος και η καμπίνα ήταν πλημμυρισμένη πάνω από τη μέση. Βρήκα την έξοδο κινδύνου η οποία ήταν η μισή μέσα στο νερό. Την άνοιξα, βγήκε έξω πρώτα ο Θοδωρής και μετά ο συγκυβερνήτης μου. Άκουσα τον Θοδωρή να φωνάζει βοήθεια στα ελληνικά. Τελευταίος βγήκα εγώ. Ήθελα να βοηθήσω τον Θοδωρή, αλλά είχε τόσο κύμα που τον είχε ήδη απομακρύνει αρκετά. Δεν μπορούσα να τον πλησιάσω. Πήγα στον συγκυβερνήτη μου, τον Serghei, μου είπε ότι δεν ξέρει κολύμπι, είδα ότι έπινε νερό, προσπάθησα να τον κρατήσω στην επιφάνεια», κατέθεσε μεταξύ άλλων ο 49χρονος πιλότος.