Ένα τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε χθες στη Σάμο, όπου ένα ελικόπτερο που επιχειρούσε στη φωτιά κατέπεσε στη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς στη Σάμο στη θαλάσσια περιοχή Πλάκα νοτιοδυτικά του νησιού. Νεκροί είναι, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, οι δύο από τους τέσσερις επιβαίνοντες του μοιραίου πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

Όπως έγινε γνωστό από την περιγραφή του πιλότου, ο οποίος διασώθηκε, την ώρα που κατέβαιναν να πάρουν νερό, μια ριπή ανέμου τους χτύπησε και αναποδογύρισε το ελικόπτερο.

«Στο σημείο που βρισκόμασταν πάνω στο βουνό, βλέπαμε την εξέλιξη. Προσωπικά δεν το είδα να πέφτε, αλλά το είδαν πολλοί, το είδαν από το απέναντι νησί που παρακολουθούσαν τη φωτιά. Το είδαν όλοι να φορτώνει και την ώρα που πάει να απογειωθεί να το καθηλώνει ο αέρας. Ο αέρας χθες ήταν κάτι το φοβερό. Είχες την εντύπωση ότι πετούσε πέτρες. Ήταν πολύ δύσκολη, ειδικά προς το βράδυ που δυνάμωνε, η κατάσταση», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Οι νεκροί είναι ο΄Ελληνας σύνδεσμος και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου ενώ σώοι και καλά στην υγεία τους είναι ο μηχανικός του ελικοπτέρου που είναι Μολδαβός και ο χειριστής επίσης Μολδαβός που ήταν ο τελευταίος που διασώθηκε κολυμπώντας στην ακτή.

Το ελικόπτερο που επιχειρούσε στην κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σάμο, κατέπεσε το μεσημέρι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σε εξέλιξη είναι η έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, με τις καταθέσεις των δύο μελών του πληρώματος να αναμένεται να ρίξουν φως.

Στην επιχείρηση για την έρευνα και τον εντοπισμό των επιβαινόντων του ελικοπτέρου συμμετείχαν τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ιδιωτικά σκάφη, δύο ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού και ένα της πολεμικής αεροπορίας.

Η στιγμή από τη διάσωση του πιλότου

Το samos24.gr μετέδωσε τις πρώτες εικόνες από τη διάσωση του Ρουμάνου Πιλότου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σάμου.

Με ασφάλεια οδηγείται ο Μολδαβός μηχανικός στο όχημα της ΕΟΔ Σάμου για να παραδοθεί στη συνέχεια στο ΕΚΑΒ Σάμου.

Posted by Samos24.gr on Wednesday, July 13, 2022

Ρωσικής κατασκευής το ελικόπτερο Mi8 – Ήταν μισθωμένο από τη Μολδαβία

Το ελικόπτερο που έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά στη Σάμο, με τετραμελές πλήρωμα (δύο Μολδαβοί, ένας Ρουμάνος και ένας Έλληνας μεταφραστής) ήταν μισθωμένο από την Μολδαβία και είναι τύπου Mi8.

Ελικόπτερο

Ο ακριβής τύπος του ελικοπτέρου ονομάζεται Mil-Mi 8 και είναι ρωσικής κατασκευής, ενώ παίρνει και κάδο αεροπυρόσβεσης προκειμένου να επιχειρεί σε φωτιές.