Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την εξακρίβωση των αιτιών που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, με θύμα τον 22χρονο Τζακ Φέντον διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο λόγος για τον νεαρό Βρετανό, γόνο εύπορης οικογένειας του νησιού, που βρήκε θάνατο από το χτύπημα ουραίου στροφείου ελικοπτέρου, από το οποίο είχε αποβιβαστεί δευτερόλεπτα πριν σε ιδιωτικό ελικοδρόμιο στα Σπάτα.

Για το περιστατικό –ακολουθώντας το πρωτόκολλο- οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής συνέλαβαν τον πιλότο του ελικοπτέρου και τους δύο φροντιστές εδάφους, οι οποίοι το πρωί της Τρίτης (26/7) οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα που διέταξε να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι, μέχρι την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος. Συγγενικό πρόσωπο του 28χρονου πιλότου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ευελπίδων, έκανε λόγο για «ένα παιδί με πάνω από 8.000 ώρες πτήσης και διακρίσεις στην εργασία του». Στην προανακριτική διαδικασία, εκτός από την ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχουν και πραγματογνώμονες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, λαμβάνοντας μαρτυρικές καταθέσεις και εξετάζοντας τυχόν υλικό από κάμερες ασφαλείας στο ελικοδρόμιο.

Τα δύο σενάρια

Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές είναι τα εξής:

  • ο 22χρονος Τζακ Φέντον, μαζί με τον αδερφό του και δύο ακόμη φίλους τους, να αποβιβάστηκαν από το Bell-407 και οι συνοδοί εδάφους να τους οδήγησαν στο προβλεπόμενο σημείο, με τον νεαρό να φεύγει και να κατευθύνεται προς το ουραίο στροφείο παρά τις εκκλήσεις να μην πλησιάσει.
  • Η αποβίβαση από το ελικόπτερο να έγινε βιαστικά, χωρίς να έχουν σβήσει οι μηχανές, με τον 22χρονο να πηγαίνει προς τον πίσω έλικα για άγνωστη αιτία και χωρίς κάποιος να τον προειδοποιήσει.

Για την τραγωδία στα Σπάτα μίλησαν φίλοι του Βρετανού τουρίστα στη dailymail.co.uk και υποστήριξαν ότι άνοιξαν κανονικά τις πόρτες, στο ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία ο Βρετανός τουρίστας. Μάλιστα, τόνισαν πως κανείς δεν τον σταμάτησε ή εμπόδισε, ενώ ανέφεραν πως διαψεύδουν τα σενάρια πως είχε το κινητό στο χέρι για να τραβήξει selfie.

«Αποβιβαστήκαμε μόνοι μας και κανείς δεν εμπόδισε τον Τζακ να πάει στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου. Κανείς μας δεν έφτασε στο σαλόνι πριν συμβεί το ατύχημα. Άκουσα να λένε ότι ο Τζακ μιλούσε στο τηλέφωνό του και έτρεξε πίσω στο ελικόπτερο και αυτό είναι εντελώς αναληθές. Δεν μιλούσε στο τηλέφωνό του και δεν ξέρω γιατί στράφηκε προς το πίσω μέρος του ελικοπτέρου», είπαν χαρακτηριστικά στο βρετανικό Μέσο.

Παράλληλα, υποστήριξαν πως «δεν δόθηκαν οδηγίες κατά την έξοδο από το ελικόπτερο και κανείς δεν μας συνόδευσε στο σαλόνι. Το μόνο που έκαναν ήταν να μας ανοίξουν τις πόρτες».

Ό,τι κι αν συνέβη αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου στα Σπάτα, το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί θανάσιμο πλήγμα στο κεφάλι και να αφήσει την τελευταία του πνοή σχεδόν ακαριαία, μπροστά στα μάτια του αδερφού του και των φίλων τους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., θα διερευνηθεί και εάν τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας τόσο κατά την πτήση από τη Μύκονο στα Σπάτα όσο και (κυρίως) κατά τη διαδικασία της προσγείωσης. Τέλος, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ζητήσει και τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων στη σορό του άτυχου 22χρονου.