SOS λόγω του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς στην Αττική εκπέμπει η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη το απόγευμα της Τρίτης (19/7) μαίνεται και οι ισχυροί άνεμοι δεν βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus και τον χάρτη που εξέδωσε σε κατάσταση πολύ ακραίου κινδύνου βρίσκονται Έβρος και περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας ενώ σε κατάσταση ακραίου κινδύνου βρίσκονται επίσης η Λακωνία και η Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus όλες τις χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών ενώ ακραίος είναι ο κίνδυνος για 19 ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, ακραίος κίνδυνος προβλέπεται στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Τουρκία.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από φωτιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR598) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.