Αντιμέτωπη με ένα παγκόσμιο σκάνδαλο φαίνεται πως έρχεται η Uber. Εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία προσέγγιζε ηγέτες, ανώτατους αξιωματούχους, ολιγάρχες ακόμη και βαρόνους των ΜΜΕ προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, διαρρέει τα σχετικά έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Uber, είναι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρον, ο οποίος εμφανίζεται να έχει καταβάλει προσπάθειες για να βοηθήσει την Uber, υπογραμμίζοντας μάλιστα στην εταιρεία πως είχε μεσολαβήσει προκειμένου να επιτευχθεί μυστική «συμφωνία» με τους αντιπάλους της στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

Τα ίδια έγγραφα φαίνεται πως αποκαλύπτουν τις προσπάθειες της Uber να προσεγγίζει κι άλλα πρόσωπα «κορυφής» όπως ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του νυν καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την εποχή που βρισκόταν στη δημαρχία του Αμβούργου.

Τα Uber Files αναφέρουν πως ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας έδωσε εντολή να διαγραφούν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία προκειμένου να παρεμποδιστεί η Αστυνομική έρευνα και να μην μπορέσουν οι αρχές να πρόσβαση σε δεδομένα.

Η διαρροή των εγγράφων αφορά την περίοδο από το 2013 έως το 2017, όταν η Uber διοικούνταν από τον συνιδρυτή της Τράβις Κάλανικ, ο οποίος και έκανε προσπάθειες να μπει η εταιρεία διεθνώς στις υπηρεσίες ταξί προκαλώντας μεγάλη ταραχή και προβληματισμό στον ευρωπαϊκό κλάδο ταξί.

83.000 mail, μηνύματα στα social media αλλά ακόμα 1.000 έγγραφα που αφορούν σε συνομιλίες περιλαμβάνονται στα αρχεία και καταδεικνύουν κατά τον Guardian πως τα στελέχη της Uber γνώριζαν πολύ καλά ότι παραβιάζονταν νόμοι. Μάλιστα, ένα στέλεχος της φρόντισε να κάνει και πλάκα με αυτό τονίζοντας πως έγιναν «πειρατές». Άλλο στέλεχος της Uber παραδέχθηκε πως: «Είμαστε παράνομοι».

Ο Τράβις Κάλανικ, σε μηνύματα που αντάλλαξε εμφανίζεται να μην δέχεται τις έντονες ανησυχίες άλλων στελεχών πως το να σταλούν οδηγοί της Uber να διαδηλώσουν στη Γαλλία μπορεί να τους εκθέσει σε κίνδυνο εξαιτίας των οργισμένων οδηγών ταξί.

Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του Κάλανικ επισημαίνει ότι «ουδέποτε υπαινίχθηκε ότι η Uber θα πρέπει να επωφεληθεί από τη βία σε βάρος της ασφάλειας των οδηγών». Η Uber αναφέρει ότι «η συμπεριφορά της στο παρελθόν δεν ήταν ευθυγραμμισμένη με τις σημερινές της αξίες» και σήμερα «είναι μία διαφορετική εταιρεία».