Αναβλήθηκε χθες στο ΚΑΣ η λήψη απόφασης για έγκριση ή μη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απευθείας εξαγοράς δώδεκα ακινήτων που βρίσκονται σε επαφή με το βυζαντινό τείχος της παλαιάς πόλης Χανίων, επί της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου και της οδού Καραολή Δημητρίου.

Η απαλλοτρίωση, κόστους σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, θα αναδείξει στο ακέραιο το τείχος, το οποίο περιβάλλεται από καταστήματα.

«Η απαλλοτρίωση θα έπρεπε να έχει γίνει από δεκαετίες, για να αναδείξει ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο», τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Σταμπολίδης, μέλος του ΚΑΣ.

Επισημάνθηκε επίσης πως αν γίνουν οι σωστές ενέργειες, τα Χανιά θα μπουν στον κατάλογο προστασίας προσατευόμενων μνημείων της Ουνέσκο.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αντιδρούν. Δια στόματος της δικηγόρου τους διαμηνύουν πως απαγορεύεται η όποια αλλοίωση, υποβάθμιση, ή καταστροφή των καταστημάτων τους, καθώς αυτά έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία.

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Λίνα Μενδώνη κάλεσε τα μέλη του συμβουλίου να εξετάσουν και να αποφασίσουν για το θέμα το συντομότερο δυνατό.