Ένα πολύ δυσάρεστο και άκρως ανησυχητικό περιστατικό συνέβη σήμερα το πρωί σε κεντρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ο λόγος για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον 2ο όροφο της Β’ Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία λειτουργεί ως πτέρυγα covid. Στο τριώροφο κτήριο νοσηλεύονταν συνολικά 56 ασθενείς με κορονοϊό.

Νοσοκομείο Παπανικολάου

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Thestival ο Διαμαντής Χλώρος, διευθυντής της κλινικής covid στο Παπανικολάου, η πτέρυγα αυτή έχει πλέον καταστραφεί και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να επαναλειτουργήσει. «Έχουν μείνει μόνον αποκαΐδια, είναι σαν να έχει πέσει βόμβα», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί εδώ πως κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόκληση της φωτιάς από ασθενή ο οποίος φέρεται να άναψε τσιγάρο.

Μιλώντας στο Newsbeast για την κατάσταση που επικράτησε στο νοσοκομείο αλλά και για το πρόβλημα της πυρασφάλειας ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μας είπε τα εξής: «Είναι ένα τραγικό γεγονός. Γίνεται έρευνα και υπάρχουν και αυτόπτες μάρτυρες για να καταθέσουν τι συνέβη. Στις 08.50 το πρωί πήρε φωτιά ένας τρίκλινος θάλαμος με τραγική συνέπεια να υπάρξει ένας νεκρός, ένας βαριά εγκαυματίας και άλλος ένας που επιδεινώθηκε η υγεία του μετά από το περιστατικό και ο οποίος βρισκόταν σε αυτό το τρίκλινο. Ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε στους υπόλοιπους θαλάμους της πτέρυγας. Να σημειώσω ότι κανένας συνάδελφος μου δεν αναφέρει κάτι για τσιγάρο που άναψε ασθενής.

Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου

»Η Πυροσβεστική ήρθε σχεδόν αμέσως. Στη συνέχεια εκκενώθηκαν τρεις όροφοι. Μέσα σε μία ώρα όλα είχαν τελειώσει. Δυστυχώς οι πτέρυγες που εκκενώθηκαν ήταν covid. Κάποιοι ασθενείς πήγαν στην εντατική, κάποιοι σε θαλάμους άλλων ασθενών, κάποιοι που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση πήραν εξιτήριο. Έπρεπε να αδειάσουν άλλες πτέρυγες για να μπουν οι ασθενείς με covid.

Να τονίσω εδώ ότι μιλάμε για θάλαμο με πολύ οξυγόνο, μεγάλη χρήση οξυγόνου και χωρίς πυρασφάλεια. Αυτό είναι ένα σοβαρό στοιχείο. Αυτοί οι θάλαμοι έχουν ανακαινιστεί, αλλά πυρασφάλεια δεν έχουν. Ευτυχώς δηλαδή που ήταν έγκαιρη η παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Είμαστε σε παλιά κτίρια με ανακαινισμένες κάποιες πτέρυγες μεν, αλλά χωρίς πυρασφάλεια. Τα νοσοκομεία όμως δεν είναι πολυκατοικίες. Μέσα σε δευτερόλεπτα ο θάλαμος έγινε παρανάλωμα του πυρός. Και ρωτάω: ποια νοσοκομεία έχουν πυρασφάλεια στην Ελλάδα; Πώς λειτουργούμε σαν χώρα; Που είναι αυτό το στοιχείο στην άδεια λειτουργίας τους; Υπάρχουν τραγικά πράγματα που μπορούν να ειπωθούν, αλλά εν καιρώ, δεν είναι της ώρας».

Νίκος Καπραβέλος
Νίκος Καπραβέλος

Σημειώνεται επίσης ότι όπως είπε στο Thestival ο Διαμαντής Χλώρος, διευθυντής της κλινικής covid στο Παπανικολάου: «Οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί, που εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε καμία κίνηση. Ευτυχώς η Πυροσβεστική έφτασε άμεσα και απεγκλώβισε συνολικά 36 άτομα που βρίσκονταν στον δεύτερο και τρίτο όροφο του κτηρίου».