Ως γονείς προσπαθούμε πάντα να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά μας και να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ασφαλή. Η υγεία τους είναι το παν και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι τροφές καταναλώνουν. Θέλουμε να τρέφονται με τα πιο υγιεινά, πιο φρέσκα και πιο αγνά υλικά. Η ίδια μέριμνα αφορά και το νερό το οποίο πίνουν.

Γι’ αυτό τον λόγο πολλοί γονείς αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους νερό της βρύσης και στρέφονται συνήθως στα φίλτρα και το εμφιαλωμένο νερό. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν και ακούει στο όνομα “νιτρικά“.

Τι ακριβώς όμως είναι τα νιτρικά; Από που προέρχονται και γιατί είναι επιβλαβή για την υγεία μας και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά;

Τα Νιτρικά (ΝΟ3) είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τα φυτά και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται στην γεωργία (στην παραγωγή λιπασμάτων). Η εντατική γεωργία και η συνεπαγόμενη αύξηση στη χρήση λιπασμάτων και χημικών φαρμάκων έχουν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με διάφορες ουσίες μεταξύ των οποίων τα νιτρικά με αποτέλεσμα το νερό που πίνουμε περιέχει νιτρικά.

Αν και αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων. Σε αντίθεση με τα νιτρικά που υπάρχουν στις τροφές και αποβάλλονται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα, τα νιτρικά στο πόσιμο νερό έχουν περισσότερη αρνητική επίδραση, διότι μέσω του νερού, διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, ιδίως στον θυροειδή, και στο κυκλοφοριακό σύστημα. Τα νιτρικά έχουν συνδυαστεί στατιστικά με την αύξηση του ρίσκου με καρκινογενέσεις. Όπως είναι φυσικό, τα νιτρικά είναι πιο επικίνδυνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά και οι εγκυμονούσες μητέρες. Στα μωρά προκαλούν την Μεθεμοσφαιριναιμία (μπλοκάρουν το οξυγόνο στο αίμα) και τα μωράκια μπλεδίζουν με κίνδυνο ακόμη και την ασφυξία. Ενώ. στις εγκυμονούσες μητέρες παρατηρήθηκαν τερατο-μορφωσεις.

Για τους παραπάνω λόγους 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι maximum 10mgr/L.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα μηχανικά φίλτρα και απλά επεξεργασμένα νερά δεν είναι η λύση. Από τη μία, τα μηχανικά φίλτρα δεν αποκλείουν τη χημική μόλυνση με νιτρικά, τα οποία είναι σε μορφή ιόντων και δεν περιορίζονται με μηχανικά φίλτρα. Από την άλλη, τα επεξεργασμένα νερά περιορίζουν μεν τα Νιτρικά αλλά αποκλείουν ταυτόχρονα τους ηλεκτρολύτες από το νερό τους. Τέλος, τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά έχουν ηλεκτρολύτες αλλά, επειδή δια νόμου δεν δύναται να επεξεργαστούν τεχνητά (γιατί αλλιώς δεν μπορούν να λέγονται Φυσικά), τελικά εμπεριέχουν και σχετικά ποσοστά Νιτρικών.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ως γονείς για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα νερό στον κόσμο που είναι ιδανικό για βρέφη και παιδάκια λόγω μικρής περιεκτικότητας σε μέταλλα και σχεδόν μηδενικής περιεκτικότητας σε νιτρικά. Το AQUA Carpatica.

Το AQUA Carpatica προέρχεται από τα δάση των Καρπαθίων, έναν επίγειο παράδεισο για την χλωρίδα και την πανίδα της Ευρώπης. Μέσα σε αυτά τα δάση των Καρπαθίων κρύβονται οι δύο φυσικές πηγές του AQUA Carpatica, η πηγή του AQUA Carpatica για το Φυσικώς Ανθρακούχο και εκείνη για το Φυσικό Μεταλλικό νερό που ανακαλύφτηκαν –και οι δύο- το 2000. Η πλήρης εξερεύνηση του εδάφους και του υπεδάφους καθώς και η ανάλυση της σύστασης των πηγών διήρκεσαν 10 ολόκληρα χρόνια επιβεβαιώνοντας ότι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica περιέχει σχεδόν μηδέν νιτρικά.

Μάλιστα, το AQUA Carpatica, έχει λάβει μέχρι σήμερα 63 διεθνείς διακρίσεις κυρίως για την ποιότητα και τη γεύση του!

Επιπλέον, το ειδικό και μοναδικό στόμιο της φιάλης Kids εμποδίζει την υπερχείληση και έτσι το νερό δεν χύνεται πάνω στα ρουχαλάκια του παιδιού, όταν αυτό πίνει από την φιάλη. Χάρη σ’ αυτό το ειδικά σχεδιασμένο στόμιο-πιπίλα, αλλά και στα παιχνιδιάρικα σχέδια της φιάλης, το ΑQUA Carpatica Kids κάνει την κατανάλωση νερού εύκολη και διασκεδαστική για κάθε παιδί. Η φιάλη σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να κρατηθεί με ευκολία και ασφάλεια ακόμη και από τα πιο μικρά, παιδικά χεράκια.

Χάρη στο ότι είναι σχεδόν μηδενικής περιεκτικότητας σε νιτρικά, το AQUA Carpatica είναι η φυσική λύση για τις αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης ευάλωτων ομάδων όπως οι έγκυες, θηλάζουσες,τα νήπια και τα παιδιά.

Για υγιή και γερά παιδάκια επιλέγουμε το πιο αγνό νερό της φύσης, το AQUA Carpatica!