Τουλάχιστον 278 άτομα έχουν διασωθεί, ενώ στους 11 ανέρχονται οι αγνοούμενοι μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες, από τη φωτιά στο πλοίο «Euroferry Olympia», σημαίας Ιταλίας, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που δημοσίευσε προ ολίγου το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Πρακτορείο επικαλείται σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχου Νίκου Λαγκαδιανού. Όπως τόνισε ο ίδιος, η επιχείρηση εντοπισμού των 11 αγνοουμένων συνεχίζεται, ενώ ανέφερε ότι στη λίστα των διασωθέντων συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμα άτομο που δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα των επιβατών.

Σύμφωνα με το Mega, ανάμεσα στους 3 Έλληνες αγνοούμενους είναι ένας άνδρας 63 ετών που είναι οδηγός φορτηγού.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί επιχείρηση για απεγκλωβισμό ακόμα δύο αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου και έχουν επικοινωνήσει με τις Αρχές, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην επιχείρηση αυτή συμμετέχει και η ΕΜΑΚ.

Όπως τόνισε ο κ. Λαγκαδιάνος, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από 3 ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και επιβατηγό οχηματαγωγό Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Εξάλλου, στο σημείο μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα οι διασωθέντες

Επισημαίνεται πως στο λιμάνι της Κέρκυρας κατέπλευσαν το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού όπου αποβίβασαν με ασφάλεια όλους τους διασωθέντες του «Euroferry Olympia».

Οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν σε τέσσερα ξενοδοχεία του νησιού μετά την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης τους σε ειδική αίθουσα αναμονής του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Έξι άτομα, μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ, προληπτικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, ένας εκ των οποίων βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Μεταξύ των διασωθέντων είναι και επτά παιδιά.

Κέρκυρα: Σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες επιβαίνοντες του "Euroferry Olympiα"

Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου»

Από τις πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων επιβατών η φωτιά φέρεται να ξέσπασε στο τρίτο κατάστρωμα όπου ήταν σταθμευμένα φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου. Κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε. Οι περισσότεροι ήμασταν στις καμπίνες. Το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Άρχισαν να το “πνίγουν” οι καπνοί. Γίναμε δύο ομάδες και μας οδήγησαν στις βάρκες. Έχουν μείνει πίσω άλλα δύο άτομα που επικοινωνούν με τις Αρχές…» θα πει μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος οδηγός φορτηγού από την Ελάσσονα που πήγαινε στην Ιταλία, «με το φορτηγό του να έχει πλέον καεί ολοσχερώς», όπως λέει.

Η επιβίβαση στις λέμβους «έγινε γρήγορα και με ασφάλεια», μας είπαν οι επιβαίνοντες, ενώ «για καλή τύχη», όπως αναφέρουν, πολύ κοντά στο τραγικό συμβάν έπλεε το ιταλικό σκάφος «Gardia di Finanza» της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), καθώς είχε δέσει τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι της Κέρκυρας και σήμερα τα μεσάνυχτα ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ιταλία ακολουθώντας την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή του οχηματαγωγού πλοίο «Euroferry Olympiα».

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Ζερβόπουλο Σπυρίδων, «στους διασωθέντες επιβάτες που μεταφέρθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΟΛΚΕ, παρήχθη περίθαλψη, διατροφή και υγειονομική κάλυψη, ενώ μετά την ταυτοποίησή τους μεταφέρθηκαν, χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν απώλειες μετά από αυτό το δυσάρεστο συμβάν» δήλωσε ο κ. Ζερβόπουλος.

«Όλοι οι φορείς πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν εδώ, όπως και όλο το κράτος, αλλά και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων καθώς και η Ομάδα Διάσωσης του νησιού που έσπευσαν να βοηθήσουν», τόνισε ο κ. Ζερβόπουλος.