Ποιοι δουλεύουν και ποιοι όχι του Αγίου Πνεύματος

Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται


ΕΛΛΑΔΑ
9:38
01/06/2015
Ποιοι δουλεύουν και ποιοι όχι του Αγίου Πνεύματος
7
loading

Επίσημη ημέρα αργίας είναι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος για το δημόσιο τομέα, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εργάζονται κανονικά, με κάποιες εξαιρέσεις.

Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής. Δηλαδή από τον μηνιαίο τους μισθό θα τους αφαιρεθούν τόσο ωρομίσθια όσες ώρες θα εργάζονταν την ημέρα αυτή λόγω 5θημέρου (8 ώρες) ή 6ημέρου (6,40 ώρες)

Σύμφωνα με όρο που έχει τεθεί σε ορισμένες συλλογικές συμβάσεις ή Διαιτητικές αποφάσεις, η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί συμβατικά ως ημέρα αργίας και εξομοιώνεται, ως προς τις συνέπειες της εργασίας των εργαζομένων κατ΄ αυτή, με Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στις ΣΣΕ και ΔΑ αυτές δικαιούνται την ημέρα αυτή να μην προσέλθουν στην εργασία τους, λαμβάνοντες οι μεν αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής χωρίς να εργασθούν, οι δε αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, ολόκληρο, χωρίς περικοπή δηλαδή, τον μηνιαίο τους μισθό, παρότι δεν θα έχουν εργασθούν κατ΄ αυτή την ημέρα.

Αντίθετα όσοι από τους τελευταίους αυτούς εργαζομένους εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, δικαιούνται εκτός του ημερήσιου μισθού τους και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται επί του νομίμου ημερομισθίου τους ή του 1/25ου του μισθού τους, αναλόγως με τον τρόπο που αμείβονται.

Σχετικός για την αργία αυτή όρος έχει τεθεί στις ΣΣΕ και ΔΑ που αφορούν:

α) στις Καπνοβιομηχανίες, β) στις Κλινικές και στα ιατρικά εργαστήρια, γ) στα ναυτικά πρακτορεία, δ) στις επιχειρήσεις πετρελαίου και υγραερίων, ε) στις Εφημερίδες, στ) στα Λατομεία Πέτρας και Χώματος, ζ) στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, η) στις επιχειρήσεις τεχνικών έργων (μόνο για τις ειδικότητες Εργοδηγών Σχεδιαστών και Χειριστών Μηχανημάτων θ) στους ηλεκτροτεχνίτες ι) στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, ια) στους φωτοστοιχειοθέτες, ιβ) στους φορτ/τές, ιγ) στα τυπογραφεία ιδ) στα βιβλιοπωλεία, ιε) στους θυρωρούς, ιστ) στους εργοδηγούς - σχεδιαστές κλπ. Διαφήμιση

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar maria

  Στο νομό που κατοικώ ήταν κλειστά όλα τα καταστήματα...

 2. avatar nikos xasapis

  Ο τσιπρας και τα αλλα τα κουμμουνια που είναι αθεοι,θα δουλέψουν ? χοχοχο

 3. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Το χριστιανικό του πράγματος δεν με αφορά και συνεπώς δεν το λογαριάζω.Στο κάτω κάτω εκείνος που νομοθετεί δεν είναι η εκκλησία. Εδώ βλέπουμε ένα κλασσικό παράδειγμα διαχωρισμού δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτικών (σκλάβων) υπαλλήλων για τους οποίους η πολιτεία αδιαφορεί πλήρως. Και αυτό για δύο λόγους οι πρώτοι αποτέλεσαν τους πραιτωριανούς του πολιτικού συστήματος και συνεπώς ο πραίτωρας (πολιτεία) κάνει ότι μπορεί για να τους έχει ικανοποιημένους, ενώ οι δεύτεροι (μόνιμοι σκλάβοι του συστήματος) "ανήκουν" εξ ολοκλήρου στο κεφάλαιο με το οποίο η πολιτεία επιθυμεί να "μην τα σπάσει" έτσι αφήνει (τάχα μου) το θέμα στις "ελεύθερες διαπραγματεύσεις" νομοθετώντας με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Εμείς δεν έχουμε τίποτε με τους εργαζόμενους του δημοσίου, οφείλουν όμως και εκείνοι να σταματήσουν να λειτουργούν ως πραιτωριανοί και να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της εργατιάς προς την πολιτεία προκειμένου ν τυγχάνουν όλοι της ίδιας αντιμετώπισης σε ότι αφορά τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στην ατσαλένια μέγγενη των ντόπιων και ξένων συμφερόντων και δεν τους είναι καθόλου εύκολο ν αντιδρούν με την ίδια δυνατότητα που έχουν οι του δημοσίου. Τούτη η σκέψη μπορεί ν αποτελέσει απαρχή της εργασιακής ενότητας και αλληλεγγύης για την υπεράσπιση του εργαζόμενου.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   Μαζι σου μόνο που στην Ελλαδα η μεσαιωνικη νοοτροπια στα εργασιακα ειναι βαθια ριζωμενη και δεν αλλαζει. Ισα ισα που χειροτερευει και με αφορμη τη κριση. Η δημοφιλεστερη αποψη ηταν και ειναι να γινει το δημοσιο οπως ο ιδιωτικος τομεας. Αντι να ζηταμε το αντιθετο δηλαδη να εχει και ο ιδιωτικος τομεας τα αυτονοητα που εχουν σε ολο το πολιτισμενο κοσμο ,οκταωρο πενθημερο αργιες υπερωριες. Εδω αυτα τα αυτονοητα στην υπολοιπη ευρωπη πραγματα εχουν γινει "πολυτελειες" και (αν ειναι δυνατον) "προνομια" του δημοσιου. Οταν αντιδρουσαν στο παρελθον οι εργαζομενοι του ιδιωτικου τομεα τοτε καποιοι φωναζαν για τον συνδικαλισμο που εκλεινε τις επιχειρησεις ομως... αστο μη το ψαχνεις. Το πιο δυσκολο σε ενα λαο ειναι να αλλαξει νοοτροπια. Μπορεις να αλλαξεις πολιτευματα , συστηματα , νόμους , θεσμους , κυβερνησεις αλλά νοοτροπια δεν αλλαζεις. Και ο εργαζομενος παντα στην Ελλαδα θα ειναι γιουσουφακι. Για αυτο παντα ο Ελληνας ή θα μεταναστευει ή θα αυτοαπασχολειται ή θα κυνηγαει να μπει στο δημοσιο.

 4. avatar giannis

  Επρεπε να είναι Αργία για όλους.

 5. avatar Social Distortion

  Το Άγιο Πνεύμα μου φαίνεται λίγο ρατσιστικό...

  1. avatar Aριστερός Εργοδότης

   όχι μόνο το άγιο πνεύμα. Και ο πατήρ και ο υιός είναι εξίσου ρατσιστές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει