Επίτιμος δημότης Σερρών θα ανακηρυχτεί τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σερρών.

Στον πρόεδρο της Σερβίας, ο οποίος αναμένεται στις Σέρρες τον επόμενο μήνα -χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακριβής ημερομηνία- θα δοθεί και το χρυσό κλειδί της πόλης των Σερρών, για τις ενέργειές του για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του σερβικού λαού, αλλά και για την προσφορά του σερβικού λαού στον τόπο των Σερρών.

Στο μεταξύ, ο δήμος Σερρών θα προβεί στην παραχώρηση χώρου για την ίδρυση επίτιμου σερβικού προξενείου στην πόλη των Σερρών, ύστερα από απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία και σε κλίμα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Γρηγοριάδη, «το παράρτημα του σερβικού προξενείου στις Σέρρες, αναμένεται να λειτουργεί μερικές μέρες την εβδομάδα προκειμένου να εξυπηρετεί του Σέρβους τουρίστες της περιοχής, αλλά και τους Σερραίους επαγγελματίες που συνεργάζονται με Σέρβους».