Σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα τίθενται τα έξι υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale που παρέλαβε επισήμως χθες το μεσημέρι η χώρα μας και εντάχθηκαν κατευθείαν στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας και πλέον εντάσσονται στην 332 Μοίρα που αποκτά μια αίσθηση μεγαλύτερης υπεροχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα έξι Rafale είναι ετοιμοπόλεμα καθώς έχει πλέον κουμπώσει σε αυτά όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός που παρελήφθη τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν μέσα σε ελάχιστα λεπτά στο Αιγαίο και να κάνουν επίδειξη ισχύος εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τα νέα δικινητήρια μαχητικά αναβαθμίζουν συνολικά το επίπεδο της ελληνικής αεράμυνας εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα ραντάρ τους σαρώνουν τους αιθέρες, προκειμένου να εντοπίσουν εχθρικά αεροσκάφη, σε εμβέλεια έως και 200 χιλιομέτρων και να τα καταρρίψουν από τόσο μακρινή απόσταση, μπορούν επίσης να παρακολουθούν 40 στόχους ταυτόχρονα και να εξουδετερώνουν με μιας τους 8 πιο επικίνδυνους εξ αυτών. Τα όπλα τους είναι αυτά που κάνουν τη μεγάλη διαφορά αφού φέρουν μεταξύ άλλων πυραύλους Meteor, Scalp, Exocet και Mica που είναι ικανοί να φέρουν καίρια πλήγματα από πολύ μακρινή απόσταση.

Τα Rafale διαθέτουν επίσης υπερεξελιγμένα συστήματα αυτοπροστασίας, τα οποία γνωρίζουν ελάχιστοι στον κόσμο (οι πιλότοι και μια σειρά τεχνικών) καθώς αυτό αποτελεί άκρως απόρρητο μυστικό. Τέλος, στην Τανάγρα εντός των επομένων 15 ημερών θα εγκατασταθεί εξομοιωτής προκειμένου να εκπαιδευτούν κι άλλοι Έλληνες πιλότοι στα νέα μαχητικά αεροσκάφη.