Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές

Η Ολομέλεια αποφασίζει μετά από προσφυγή λιβεριανής εταιρείας


ΕΛΛΑΔΑ
17:42
08/05/2015
Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές
loading

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η εφάπαξ έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε στους εφοπλιστές το 2010, με το πρώτο μνημόνιο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφασίσουν αν η επιβολή της συγκεκριμένη εισφοράς είναι συνταγματική και νόμιμη. Αφορμή η προσφυγή λιβεριανής εταιρείας που εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο με ελληνική σημαία άνω των 3.000 κόρων η οποία κλήθηκε να καταβάλει περίπου 300.000 ευρώ.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο του Πειραιά απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας η οποία άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος, επικαλέστηκε απόφαση του ΣτΕ το 1984 με την οποία έχει κριθεί ότι είναι επιτρεπτή η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους πλοιοκτήτες καθώς δεν πλήττει το εισόδημα από την εκμετάλλευση πλοίου, αφού «χρησιμοποιείται απλώς ως βάση υπολογισμού του φόρου και ως δείκτης της φοροδοτικής ικανότητας των πλοιοκτητών, οι οποίοι καλούνται να συνεισφέρουν και αυτοί στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει