Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε η πρωταθλήτρια της ενόργανης Βάσω Τσαβδαρίδου, η οποία βρίσκεται μεταξύ των αθλητών που έχουν προχωρήσει στις καταγγελίες σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης.

«Τα στοιχεία φυσικά και τα έχουμε δώσει στη Γυμναστική Ομοσπονδία και στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Δεν ξέρω γιατί βγήκε αυτή η ανακοίνωση. Το ύφος της ήταν άθλιο και προσβλητικό. Έχουν τα στοιχεία. Έκλεισαν την υπόθεση, δεν έδωσαν τα στοιχεία στο διοικητικό συμβούλιο. Τελικά δεν έγινε τίποτα, μας χλεύασαν. Προσωπικά δε δέχτηκα απειλές, αλλά πολλές κοπέλες δέχτηκαν. Δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τους καταγγελλόμενους και από παράγοντες της Ομοσπονδίας. Τους ζητήθηκε να αποτραβηχτούν από τις καταγγελίες, γιατί δε θα μπορέσουν να ξαναδουλέψουν στο χώρο της γυμναστικής. Φτάσαμε στο σημείο να πρέπει η Μαρία να βγει δημόσια να πει αυτά τα πράγματα. Ο σκοπός δεν ήταν να διαπομπεύσουμε πρόσωπα, για αυτό κινηθήκαμε με αυτόν τον τρόπο. Τα ονόματα τα δώσαμε στους αρμόδιους φορείς, δεν κάναμε ανώνυμη αναφορά», είπε η Βάσω Τσαβδαρίδου.

«Οι καταγγελίες οι δικές μας γνωρίζαμε ότι έχουν παραγραφεί. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δε γίνεται να συνεχίζουν να εργάζονται», τόνισε.

«Εγώ έχω υποστεί σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία. Έφαγα ξύλο, υπέστην εξαντλητικές δίαιτες, φοβόμουν και τη σκιά μου, όπως και οι άλλες αθλήτριες. Το ξύλο ίσως τελικά να ήταν μέθοδος. Εμείς νομίζαμε ότι γινόταν επειδή κάναμε κάτι λάθος. Αλλά μιλώντας με πολλούς αθλητές, συνειδητοποίησα ότι είναι μια τακτική αυτό», συνέχισε η Βάσω Τσαβδαρίδου.

«Το νούμερο των αθλητών που έχουν κακοποιηθεί στο χώρο της ενόργανης είναι τεράστιο».

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε και η Σοφία Πίδουλα πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής.

«Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, επιτέλους ξανανοίγει ο φάκελος. Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία πριν ένα χρόνο, μέσω FB καταλήξαμε να είμαστε περίπου 130-150 άτομα. Δεν πρόκειται για 27 ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί. Απλά αυτοί έχουν κάνει επώνυμες καταγγελίες. Το νούμερο των αθλητών που έχουν κακοποιηθεί στο χώρο της ενόργανης είναι τεράστιο», είπε η πρώην αθλήτρια.

«Η Ομοσπονδία προκαλεί με τις δηλώσεις της. Λένε ότι ρίχνουμε σκιές στο άθλημα. Εμείς ρίχνουμε φως στο άθλημα, όχι σκιές. Τις σκιές και το σκοτάδι το ρίχνουν αυτοί που καλύπτουν τους ανθρώπους που επί χρόνια ολόκληρα κακοποιούν παιδιά. Περιμένουμε τι θα κάνει η εισαγγελία αυτή τη στιγμή», συνέχισε.

«Έχω υποστεί σωματική, λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση όταν ήμουν 9-10-11 ετών από συγκεκριμένο προπονητή που ακόμα βρίσκεται στο χώρο της γυμναστικής και είναι σε σωματείο της Θεσσαλονίκης. Επί 28 χρόνια κλωτσάει και βρίζει παιδιά. Τον συνάντησα κατά τύχη στη Θεσσαλονίκη και μούδιασα», περιέγραψε η Σοφία Πίδουλα.

«Δε θυμάμαι να είπα κάτι στους γονείς μου. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, αναπτύσσεται πολύ περίεργη και άρρωστη σχέση ανάμεσα στον αθλητή που είναι παιδί και τον προπονητή που τον έχει ουσιαστικά σαν γονιό. Υπάρχει τεράστια χειραγώγηση. Μόνο ένα παιδί που το έχει ζήσει αυτό μπορεί να το καταλάβει. Στα προπονητήρια της Θεσσαλονίκης που ήμουν εγώ στους 10 προπονητές οι 7 χτυπούσαν και οι 3 έβλεπαν», κατέληξε.