Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πλησιάζουν και η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και στους ειδικούς. Στο τραπέζι έχει πέσει να γίνουν υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους πολίτες, «προκειμένου να βρούμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και δεν υπάρχουν σκέψεις να πάμε σε περιορισμούς, οι οποίοι θα παραπέμπουν σε lockdown. Άρα, οι κλειστοί χώροι θα είναι αμιγώς για εμβολιασμένους», σημείωσε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης, για να απαντήσει στη συνέχεια στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ.

«Εμείς αυτό που εξετάζουμε είναι να υπάρχει ένα τεστ όλου του πληθυσμού προκειμένου να βρούμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε».

«Ο προβληματισμός μας είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να δούμε μια πραγματική συνολική εικόνα του πληθυσμού και υπό αυτή την έννοια ένα τεστ κάποια στιγμή θα μπορούσε να βοηθήσει, χωρίς να διευκρινίσει το πότε εξετάζεται να γίνει αυτό χρονικά», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της Όμικρον»

Σύμφωνα με τον υπουργό «είμαστε στην ύφεση του τέταρτου κύματος από την παραλλαγή Δέλτα από την οποία χτυπηθήκαμε έντονα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Από την άλλη υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της Όμικρον και μιλάμε για μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ενώ δεν είναι ακριβή ακόμη τα στοιχεία ως προς τη νοσηρότητα και Αυτό Μας κάνει να ανησυχούμε διότι υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις ως προς τη νοσηρότητα αλλά τα στοιχεία ακόμη δεν είναι επαρκή».

Φαίνεται ότι είμαστε πιο πίσω στο κομμάτι της διασποράς σε σχέση με άλλες χώρες, σημείωσε ακόμη για να προσθέσει: «Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να καθυστερήσουμε αυτό το κύμα, κι αυτό θα γίνει με την τρίτη δόση».

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα Χριστούγεννα

Σημειώνεται πως από το Μέγαρο Μαξίμου είναι κατηγορηματικοί ότι lockdown δεν θα ζήσουμε αλλά όλοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε την σύσκεψη της Δευτέρας το απόγευμα της Κυριακής – σήμερα θα βρίσκεται στην Σόφια – έτσι ώστε να διαπιστωθεί που βρισκόμαστε, όσον αφορά και στην μετάλλαξη Όμικρον αλλά και στο θέμα των εμβολιασμών που δείχνουν να ρολάρουν. Στη σύσκεψη δεν αποφασίστηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες -νέα μέτρα αλλά αυτό που τονίστηκε από κυβερνητικές πηγές, ήταν ότι πρέπει να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να καθυστερήσει η μαζική άφιξη κρουσμάτων Όμικρον στην Ελλάδα.

Από την κυβέρνηση περιμένουν τις νέες εισηγήσεις των ειδικών για τις μέρες των γιορτών. Δεν αποκλείεται να δούμε το testing να γίνεται για λίγες ημέρες υποχρεωτικό για όλους παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε εστίαση αλλά και κέντρα διασκέδασης, έτσι ώστε οι εμβολιασμένοι που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί να μην διασπείρουν τον ιό. Οι ειδικοί εισηγούνται επίσης και την διενέργεια test αμέσως μετά τις γιορτές τόσο για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία όσο και για όσους επιστρέψουν από άδεια στην εργασία τους.