Μια πρόταση που αρχικά είχε απορριφθεί υιοθετεί πλέον η κυβέρνηση και αφορά τη ναύλωση ενός πλοίου που θα γυρίζει στα νησιά και θα συγκεντρώνει τους αλλοδαπούς προκειμένου να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα.

Η ιδέα είχε συζητηθεί εδώ και καιρό και είχε απορριφθεί από το επιτελείο της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου ως αντίθετη με τις αρχές υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν θα φτιάξει αυτή η κυβέρνηση κάτεργο» έλεγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι της υπουργού και απέρριπταν την ιδέα που είχε διπλό σκοπό:

1) Να απομακρύνει τους αλλοδαπούς από τα νησιά οργανωμένα και χωρίς να αναμιγνύονται με τους απλούς επιβάτες της ακτοπλοΐας και τους ξένους τουρίστες του καλοκαιριού.

2) Να διαθέτει πάνω στο πλοίο τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής (ταυτοποίηση, ιατρικές εξετάσεις κ.λπ.) ώστε να εξοικονομείται χρόνος από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Φαίνεται όμως ότι το ολοένα ογκούμενο κύμα των μεταναστών που περιμένουν στα απέναντι παράλια οδήγησε τα στελέχη της κυβέρνησης μακριά από τη χαλάρωση με τους μετανάστες που… λιάζονται και ο κόκκινος συναγερμός που έχει σημάνει επιβάλλει διαφορετικές λογικές και προσεγγίσεις, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες η κ. Χριστοδουλοπούλου στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» μίλησε ευθέως για το ειδικό αυτό πλοίο που εξετάζεται να ναυλωθεί με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τα λοιπά, η αναπληρώτρια υπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το πού θα οργανωθούν τα νέα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών.

Στους δήμους επικρατεί αναβρασμός καθώς οι δήμαρχοι διστάζουν να δεχθούν υποδομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων στις περιοχές τους. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως επί του θέματος η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) όπου έχει αναγγελθεί ότι θα προσέλθει αυτοπροσώπως η κ. Χριστοδουλοπούλου. Η ίδια είπε χθες ότι εάν δεν εξασφαλισθούν κλειστοί χώροι σε επάρκεια, θα οργανωθούν καταυλισμοί σε στρατόπεδα.

Οι δήμαρχοι δέχονται ότι το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό και ευρωπαϊκό, αλλά δεν παραβλέπουν και την παράμετρο της ποιότητας ζωής των δημοτών. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν έκαναν χθες λόγο για οργάνωση ανοικτής δομής φιλοξενίας ανηλίκων στην Πεντέλη, ενώ από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών γινόταν προσπάθεια καθησυχασμού του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη με διαρροές ότι δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ο αστικός ιστός της πρωτεύουσας. Ζητούμενο είναι να αποφευχθεί ο πανικός από πιθανές αντιδράσεις και να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με δημάρχους χωρίς να διαρρεύσουν τα σχέδια.