Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021, που διενεργείται κάθε 10 χρόνια από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Φέτος, η απογραφή γίνεται με τη μέθοδο της αυτοαπογραφής. Οι υπάλληλοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ αφήνουν σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα έναν κλειστό φάκελο με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που προκύπτουν αναφορικά με την Απογραφή έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN.

Όπως επεσήμανε, «μέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η πρώτη περίοδος όσον αφορά την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, και από τις 27 Νοεμβρίου και έπειτα θα ξεκινήσει η παραδοσιακή κατά πρόσωπο απογραφή που θα έχει να κάνει με τις επισκέψεις, στο μικρότερο δυνατό βαθμό -που δεν μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά -στα σπίτια των απογραφούμενων».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που δεν έλαβε το έντυπο με τον μοναδικό κωδικό, ο κ. Θανόπουλος απάντησε: «Είναι διαδικασία που συνεχίζεται. Είναι τεράστια επιχείρηση η απογραφή. Δεν έχουν όλες οι περιοχές και οι τομείς της Ελλάδας τις ίδιες ευκολίες πρόσβασης. Δεν έχουμε πάντα την ίδια στιγμή απογραφέα εύκαιρο που να έχει αναλάβει συγκεκριμένους τομείς. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα».

Επεσήμανε δε πως κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει τον απογραφέα από τα εξής:

Αστυνομική ταυτότητα
Διορισμός
Κονκάρδα που φοράει στο πέτο του
Υπάρχει και η μάσκα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ

Δείτε το σχετικό βίντεο από την εκπομπή του Open