Σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων είχαν επιχειρηματίες της πολωνικής περιφέρειας του Λουμπούσκι με Ηρακλειώτες συναδέλφους τους στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες του Ηρακλείου που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα καθώς και στον κλάδο τροφίμων και ποτών, αναζητώντας συνεργασίες κυρίως στον τουρισμό και στην αγορά ελαιόλαδου, ελιών, μελιού, ειδών ζαχαροπλαστικής και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, διαπιστώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον για συνεργασία, όπως εκτιμά το Επιμελητήριο.

Οι Πολωνοί επιχειρηματίες, συνοδευόμενοι από τον εμπορικό ακόλουθο της πολωνικής πρεσβείας στην Αθήνα, Miroslaw Gojdz και εκπροσώπους της περιφέρειας του Λουμπούσκι, επισήμαναν ότι μπορούν ν’ αναπτυχθούν εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο περιφέρειες, καθώς τα προϊόντα που παράγουν δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, αλλά μπορούν να καλύψουν τις εκατέρωθεν ανάγκες.

Ακόμη τόνισαν ότι πολλά κρητικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, κρασί και τυροκομικά, είναι ήδη γνωστά στη μεγάλη πολωνική αγορά.

Ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και πρόεδρος του Τμήματος Εξαγωγών, Μηνάς Μελισσείδης, κατά την υποδοχή της πολωνικής αποστολής, τόνισε ότι η πολωνική αγορά παρουσιάζει ενισχυμένες δυνατότητες, με το διμερές εμπόριο Πολωνίας -Ελλάδας να έχει περίπου τριπλασιαστεί την περίοδο 2004-2011, και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένη η ανάγκη των τοπικών επιχειρήσεων για εξωστρέφεια, καθώς όλοι συμφωνούν ότι η διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και η τόνωση των εξαγωγών αποτελούν μονόδρομο για την επιχειρηματικότητα».

Η επίσκεψη της πολωνικής αντιπροσωπείας αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο της προσπάθειας εισόδου των κρητικών επιχειρήσεων στην αγορά της Πολωνίας.