Στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο αυστραλός ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Δρ Γκάρι Φόλεϊ, σε διάλεξη που έδωσε στα εγκαίνια της νέας σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ο Φόλεϊ μίλησε για το δίκαιο ελληνικό αίτημα της επιστροφής των γλυπτών σχολιάζοντας το γεγονός ότι ονομάζονται και «Ελγίνεια Μάρμαρα». «Είναι πρωτάκουστο να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε από την Ελλάδα» είπε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Στη διάλεξή του ο Δρ Φόλει μίλησε για την πρώτη γνωριμία του με τους Έλληνες και την υποστήριξη που είχε από τους Έλληνες της Αυστραλίας και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στον αγώνα του για την επιστροφή τεχνουργημάτων των ιθαγενών της Αυστραλίας, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ελληνική φιλοξενία.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει στους ιθαγενείς τα τεχνουργήματα αυτά, αλλά και σε περιστατικό με μοναδικά χαρακτικά σε φλοιό δέντρου από ιθαγενείς της Πολιτείας της Βικτώριας, που εντοπίσθηκαν να είναι πεταμένα εδώ και 150 χρόνια σε ένα ντουλάπι του Βρετανικού Μουσείου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης απηύθυνε τον χαιρετισμό του στα ελληνικά, υιοθετώντας την εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο», στην οποία συμμετέχει και η Κοινότητα. Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που είχε η παρουσία του Δρ Γκάρι Φόλεϊ στην Κοινότητα καθώς και το θέμα της διάλεξής του, τόνισε ότι, σύντομα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα πρόκειται να τοποθετηθούν στην πρόσοψη του νέου κοινοτικού κτιρίου. «Εμείς θα φέρουμε τα Μάρμαρα στην Κοινότητα» είπε χαριτολογώντας.