Αυτοψία στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης. Θα ακολουθήσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος.

Στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, με θέμα «Προβλήματα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης – Συζήτηση για την άμεση αντιμετώπιση», ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης υποστήριξε πως «η τοπική κοινωνία δεν είναι κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, είμαστε όμως υπέρ της νόμιμης και σωστής λειτουργίας του».

Ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε την κατάσταση «προβληματική», ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στις κυψέλες 1 και 2, που έχουν γεμίσει σκουπίδια, ενώ χαιρέτισε «το οριστικό όχι του υπουργείου Περιβάλλοντος στην κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων».

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι κατοίκων από τον Λαγκαδά και την Άσσηρο αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της μη σωστής λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Έκαναν λόγο για έντονη δυσοσμία, για διασταλλάζοντα που μολύνουν τα χωράφια, για «ΧΥΤΑ που λειτουργεί σαν χωματερή».

Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος πρότεινε «σχέδιο συμμόρφωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, το οποίο ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να υποχρεωθεί και να δεσμευτεί πως θα το υλοποιήσει».

Όπως είπε, το σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τις αρχές Απριλίου, όταν λήγει η τρίμηνη παράταση στην άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

«Να είστε σίγουροι ότι λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης, ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, προσθέτοντας πως «ο Φορέας είναι υποχρεωμένος να διαχειρίζεται 1.500 τόνους απορριμμάτων ημερησίως στη Θεσσαλονίκη».