Πριν από λίγα λεπτά η είδηση για έναν θαλάσσιο σεισμό έξω από το νησί της Καρπάθου προκάλεσε ξανά ανησυχία στους πολίτες δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες οι σεισμοί έχουν μπει για τα καλά στην ελληνική καθημερινότητα. Το Newsbeast επικοινώνησε με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος μας είπε τα εξής:

«Κατ αρχάς είναι ένα σεισμός πολύ πολύ μακριά από το ελληνικό τόξο. Το συγκεκριμένο σημείο μάλιστα είναι διεθνή ύδατα. Δεν είναι ασήμαντος αλλά σκεφτείτε πως απέχει από την Κάρπαθο 130 χιλιόμετρα. Είναι ένα σεισμός που ήρθε από την λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου. Οι σεισμοί εκεί είναι πολύ σπάνιοι. Υπάρχουν κάποια ρήγματα εκεί αλλά πολύ μικρής ενεργητικότητας. Προσωπικά ούτε που θυμάμαι άλλο σεισμό σε εκείνη την περιοχή».

Όπως τονίζει ο κος Παπαζάχος είναι ένας σεισμός που δεν έχει καμία σεισμική συσχέτιση με τους σεισμούς της Κρήτης ούτε και αναμένεται να ενεργοποιήσει άλλα κοντινότερα ή πιο μακρινά ρήγματα. Είναι επίσης ένας σεισμός από οριζόντιο ρήγμα άρα δεν έχει προέλθει ούτε κάποια μετατόπιση του πυθμένα ούτε και αναμένεται τσουνάμι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κο Παπαζάχο, τα επικαιροποιημένα στοιχεία τον δίνουν στα 6 ρίχτερ.

«Οι κάτοικοι των πιο κοντινών εκεί νησιών θα ένιωσαν μάλλον κάτι αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο σεισμός μόνο από ακαδημαϊκής άποψης μας ενδιαφέρει» καταλήγει ο κος Παπαζάχος.