Το πρώτο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας μετά από 110 ημέρες είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με θυελλώδεις νοτιάδες (8 ακόμα και 9 μποφόρ) να πνέουν σήμερα στο Ιόνιο πέλαγος και με την Κέρκυρα και τους Παξούς να είναι οι πρώτες περιοχές στις οποίες πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις, αφού η κακοκαιρία ήρθε στα καθ ημάς από την Ιταλία. Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, η Ήπειρος, το Ιόνιο και όλη η Δυτική Ελλάδα θα βρίσκονται…στο μάτι του κυκλώνα για τις επόμενες ημέρες.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Έχει ήδη ξεκινήσει μια εβδομάδα πολύ βροχερή. Αέριες ψυχρές μάζες εγκλωβίζονται βαθμηδόν πάνω από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε βαρομετρικά χαμηλά και συστήματα που ανά τόπους και ανά φάσεις θα δίνουν σημαντικά ύψη βροχής» λέει ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος στο Newsbeast και συνεχίζει να δίνει την ταυτότητα αυτής της κακοκαιρίας: «Συνολικά μιλώντας, μέσα σε αυτό το επταήμερο θα σημειωθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, χωρίς να μπορεί ακόμα να γίνει εκτίμηση για τα μεγέθη».

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ψυχρή λίμνη θα προκαλέσει τοπικά ισχυρά φαινόμενα την Πέμπτη 07/10

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί ο ίδιος: «Μέχρι την Κυριακή το βράδυ, η ‘Αθηνά’ θα χτυπάει με ένταση σε δυτική και κεντρική Βόρεια Ελλάδα αλλά και από την Θήβα και δυτικότερα θα σημειώνονται πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Θεσσαλία θα πέσει πολύ νερό. Μια από αυτές τα περιοχές θα είναι και το Πήλιο. Στην πραγματικότητα όμως οι βροχές θα συνεχιστούν με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση μέχρι την επόμενη Τετάρτη (13/10/2021) το βράδυ.

Τι θα συμβεί με την «Αθηνά» και την Αττική

Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, για την ώρα, φαίνεται πως η Αττική, αύριο Παρασκευή 8/10/2021, θα έχει βροχές από το δεύτερο μισό της ημέρας και έπειτα σε ένα γρήγορο όπως φαίνεται πέρασμα. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο ίδιος: «Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Αυτή τη στιγμή δείχνουν πως η Αττική επηρεάζεται λιγότερο, με τα συστήματα να πλησιάζουν αλλά να σταματούν έξω από το λεκανοπέδιο. Από αύριο, τα συστήματα των βροχοπτώσεων θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικότερα ενώ την ίδια ώρα θα επιμένουν σε Θεσσαλία και Μακεδονία».

Έξω από τα συνηθισμένα και εν δυνάμει επικίνδυνη η «Αθηνά»

Για τον κο Λαγουβάρδο, παρότι οι βροχοπτώσεις είναι βασικό στοιχείο του φθινοπώρου, η κακοκαιρία «Αθηνά» ξεφεύγει από τα συνηθισμένα τόσο εξαιτίας της μεγάλης της διάρκειας της αλλά και για τα μεγάλα ύψη βροχής που θα δώσει σωρευτικά.

«Και επειδή τα ύψη της βροχής έχουν αρχίσει να μας ανησυχούν θεωρούμε πως αυτή η κακοκαιρία λόγω διάρκειας και έντασης είναι μια εν δυνάμει επικίνδυνη κακοκαιρία» λέει ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπέιου και καταλήγει: «Στη Δυτική Ελλάδα, είτε πρόκειται για περιοχές που έχουν πληγεί πρόσφατα από τις φωτιές, είτε όχι, τα ύψη της βροχής είναι πιθανό να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα».