Σε βλάβη στο σύστημα ελέγχου του ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους F-16 αποδίδουν πηγές του ισπανικού υπουργείου Άμυνας το τραγικό δυστύχημα της 26ης Ιανουαρίου στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας με θύματα τους πιλότους Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιο Ζάγκα, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Όπως γράφουν ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, ανάμεσά τους η «El Pais», το μοιραίο F-16 «παρουσίασε αστοχία στο σύστημα ελέγχου, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ακόμα αν η βλάβη έγινε στο σύστημα ελέγχου πτήσης ή στο χειριστήριο. Το δυστύχημα δεν οφείλεται σε βλάβη στον κινητήρα, καθώς αν συνέβαινε κάτι τέτοιο το αεροσκάφος θα έπρεπε να συνεχίσει την πορεία του σε ευθεία γραμμή και το πλήρωμα θα μπορούσε να ελέγξει το σημείο συντριβής».

Αντ’ αυτού το ελληνικό μαχητικό πραγματοποίησε απότομη στροφή 45 μοιρών δεξιά και κατευθύνθηκε προς το υπόστεγο του αεροδρομίου με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 11 άνθρωποι (μαζί με τους Έλληνες πιλότους).

Σε δημοσίευμά της η «El Pais» προσθέτει ότι οι «Έλληνες ιπτάμενοι εκτινάχθηκαν πριν από τη σύγκρουση αλλά επειδή το αεροσκάφος είχε πάρει πλάγια κλίση προσέκρουσαν στο έδαφος και οι σοροί τους βρέθηκαν πλησίον του υπόστεγου.

Ενδιαφέρον έχει ότι το συγκεκριμένο στοιχείο έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας που έγραφαν ότι δεν «υπάρχουν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων αναφορικά με τη χρήση των καθισμάτων εκτίναξης από τους δύο Έλληνες πιλότους».