Στα ράφια των φαρμακείων του νομού Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη τα μισά από τα 450.000 αντιγριπικά εμβόλια με τα οποία θα εφοδιαστούν για την περίοδο 2021-2022. Το σύνολο των αντιγριπικών εμβολίων που έχουν παραγγελθεί από τις φαρμακαποθήκες του νομού, αναμένεται να έχει παραληφθεί έως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Όσον αφορά στο κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Θεσσαλονίκη – Γρίπη: Τι λέει το υπουργείο Υγείας για τον συνδυασμό με το εμβόλιο κορονοϊού

pfizer ΕΜΒΟΛΙΟ

Επισήμως, ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει σήμερα 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

«Πιστεύουμε ότι οι ποσότητες που έχουν παραγγελθεί επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας. Αυτές οι κατηγορίες των πολιτών δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές επισημαίνει ότι πέρυσι διενεργήθηκαν στα φαρμακεία όλης της χώρας πάνω από 4 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί, αριθμός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν την επιστημονική γνώση και την πιστοποίηση να διενεργούν αυτούς τους εμβολιασμούς. «Ήδη παρατηρείται ζήτηση στα φαρμακεία μας από συμπολίτες μας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θέλουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης», επισημαίνει ο κ. Κιοσές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.