Αρχίζει να μετρά τις πληγές της η Φθιώτιδα μετά από ένα εφιαλτικό εικοσιτετράωρο, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν καλυφθεί από το νερό.

Παραμένουν αποκλεισμένα τρία χωριά στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα, καθώς διακόπηκε κάθε πρόσβαση σε αυτά όταν κατέρρευσαν τα γεφύρια που υπήρχαν στις διαβάσεις.

Τα νερά αρχίζουν και υποχωρούν στον κάμπο της Λαμίας και οι καταστροφές αναδεικνύονται. Χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά έχουν καταστραφεί, πλημμυρισμένες είναι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και βιοτεχνίες νότια της πόλης της Λαμίας, ενώ τα συνεργεία της περιφέρειας αρχίζουν τις καταγραφές των καταστροφών. Ήδη, η τροχαία επέτρεψε την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών που είχε διακοπεί από χθες το απόγευμα. Αποκαθίσταται επίσης η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο που είχε διακοπεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στη δυτική Φθιώτιδα -όπου ο χείμαρρος Βίστριζα ουσιαστικά μετέφερε το μεγαλύτερο όγκο του νερού από τα Βαρδούσια και την περιοχή της Ευρυτανίας- σήμερα το πρωί οργανώθηκε επιχείρηση από την πυροσβεστική για να απεγκλωβίσουν κατοίκους από το χωριό Μάρμαρα, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό τους. Όλη τη νύχτα, μηχανήματα της περιφέρειας προσπάθησαν να ανοίξουν άλλες προσβάσεις από τη δασική περιοχή χωρίς όμως να το καταφέρουν, αφού βρέθηκαν μπροστά σε καινούργιες κατολισθήσεις.

Στην Ευρυτανία και τη Φωκίδα αποτυπώνονται ήδη πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς κατολισθήσεις απειλούν ακόμη και χωριά. Χθες στο χωριό Κρίκελλο, πυροσβεστική, αστυνομία, αλλά και η περιφέρεια προσπάθησαν να απομακρύνουν τους κατοίκους του χωριού από τη στιγμή που σημειώθηκε κατολίσθηση ακριβώς πάνω από το χωριό. Έπειτα από προσπάθεια που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, μπόρεσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους που ήταν εγκλωβισμένοι.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οργανώνεται σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι για να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση των καταστροφών, καθώς εντοπίζονται προβλήματα με υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στάβλους που παρέσυραν οι κατολισθήσεις, προσβάσεις που έχουν διαλυθεί και, το κυριότερο, ακόμη και όσα αντιπλημμυρικά προστατευτικά έργα υπήρχαν στον Σπερχειό ποταμό αλλά και τους χείμαρρους στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία έχουν ήδη καταστραφεί και απειλούνται χωριά πλέον, στην επόμενη μικρή βροχή.

(Φωτογραφία αρχείου)