Μια τοιχογραφία ύψους 2,5 μέτρων και μήκους 18 μέτρων, εμπνευσμένη από την πανδημία και σχεδιασμένη από νέους της Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί από αύριο (Παρασκευή 24/9) έως και την ερχόμενη Κυριακή, στον εξωτερικό τοίχο του 43ου Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο της πόλης.

Για τρεις ημέρες, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, οι νέοι της ActionAid -μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, κυρίως φοιτητές από 18 έως 25 ετών- μαζί με τον street artist Apset θα δημιουργήσουν μια τοιχογραφία με θέμα «COVID19- νέοι- ψυχική υγεία», ενώ φορείς και άλλες οργανώνεις θα πραγματοποιούν παράλληλες εκδηλώσεις στηρίζοντας τη δράση. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η ActionAid, η οποία έχει την έδρα της στην Πλατεία Ναυαρίνου 7, και το Mural Arts Ιnstitute (Philadelphia), με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια δράση που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, με διαδικτυακές -ελέω πανδημίας- συναντήσεις και συζητήσεις νέων που ζουν, σπουδάζουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Το Mural Arts Institute (Philadelphia)

«Το Mural Arts Institute (Philadelphia) εξειδικεύεται σε τοιχογραφίες της κοινότητας, κάτι που θέλουμε να χτίσουμε και στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο mural είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρότζεκτ και η αρχή για τα επόμενα βήματα της ActionAid στη Θεσσαλονίκη», επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Στέλλα Τσιαρβούλα, υπεύθυνη προγράμματος Θεσσαλονίκης της ActionAid και project manager του έργου. Το πρόγραμμα, που έρχεται από τη Φιλαδέλφεια για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, φέρνει στην πόλη τη μεθοδολογία γύρω από τις τοιχογραφίες δρόμου.

Οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν σε αυτό, μέσα από μια σειρά συναντήσεων και εργαστηρίων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ολιστικά γύρω από την τέχνη των τοιχογραφιών, από την επιλογή του θέματος και της τοποθεσίας, μέχρι την επιλογή του καλλιτέχνη και την οργάνωση της παραγωγής. «Βασικός πυλώνας είναι η ενεργή συμμετοχή των νέων μέσα σε αυτό», εξηγεί ο street artist Apset, τον οποίο επέλεξαν οι νέοι για υπεύθυνο καλλιτέχνη στο πρότζεκτ.

Ο Apset ξεκίνησε το graffiti το 1998, με παρέες και φίλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αυτή την εποχή συμμετέχει σε ομαδική εικαστική έκθεση οκτώ Ελλήνων καλλιτεχνών με τίτλο «Νεοκρατία», υπό την επιμέλεια του Mika Papamichail στην γκαλερί Achetez de l’Art, στο κέντρο του Παρισιού.

Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών

Η τοιχογραφία θα γίνει στον εξωτερικό τοίχο του 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, στην οδό Προξένου Κορομηλά, με τη διευθύντριά του Δέσποινα Σερεμέτη να δηλώνει θερμή υποστηρίκτρια τέτοιων δράσεων. «Σαφώς είμαστε θετικοί σε τέτοιες δραστηριότητες, γιατί και ομορφαίνουν την πόλη και δίνουν το παράδειγμα και στα παιδιά του σχολείου μας, που βέβαια είναι πιο μικρά, για μεταγενέστερες ενασχολήσεις», εξηγεί, ενώ η Στέλλα Τσιαρβούλα προσθέτει ότι το πρόγραμμα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της αντιδημάρχου Παιδείας του κεντρικού δήμου, Ιωάννας Κοσμοπούλου.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες θα εμπλακούν στη διαδικασία μέσω εργαστηρίου που συνδιοργανώνει -στηρίζοντας τη δράση της ActionAid- το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το οποίο συνορεύει με το σχολείο. Μέσα από ένα εργαστήρι Έκφρασης και Γραφής, τα παιδιά, μέσω της ζωγραφικής, της δημιουργικής γραφής και του κολάζ, θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τη δική τους ιστορία, εμπνευσμένη από την τοιχογραφία.

«Η συγκεκριμένη τοιχογραφία κάνει αναφορά στη διαφορετικότητα και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα διαχρονικά αναδεικνύει και προστατεύει τόσο τη διαφορετικότητα όσο και την πολυπολιτισμικότητα», επισημαίνει η διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Φανή Τσατσάια.

Τα παιδιά, αφού χωριστούν σε ομάδες, θα αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους, άλλοτε μέσα από την αυτόματη γραφή ενώνοντας τη φωνή τους για σεβασμό προς τον «άλλο» και άλλοτε με τη ζωγραφική θα προσπαθήσουν να δηλώσουν τη δική τους άποψη για την κατάλυση των διαχωριστικών γραμμών και τους αποκλεισμούς.

«Πρόκειται για μια δράση με μαθητοκεντρικό περιεχόμενο, αυθορμητισμό, και ομαδικό πνεύμα. Ελπίζουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να δώσουμε το δικό μας ξεχωριστό “χρώμα” σε αυτή την εκδήλωση», τονίζει η Σταυρούλα Μαυρογένη, αν. καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ΙΜΜΑ, υπογραμμίζοντας ότι τα μουσεία είναι ένας χώρος συνεχούς εκπαίδευσης και δράσεις μέσα σε μια πόλη. «Για το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κάθε δράση που έχει σχέση με τα παιδιά είναι μια πρόκληση. Γι’ αυτόν τον λόγο χαρήκαμε πολύ όταν η ActionΑid στο πλαίσιο των δράσεών της σχετικά με την ανάδειξη του σεβασμού για τη διαφορετικότητα μας πρότεινε να συνεργαστούμε», σημειώνει η κ. Μαυρογένη.

*Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ActionAid