Τη μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid tests σε εμβολιασμένους ασθενείς συνοδούς τους σε προαιρετική ζητά η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) μετά τις νέες οδηγίες που έχουν προκαλέσει σύγχυση.

Σε ψήφισμα, που απέστειλαν προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και συνυπέγραψαν σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, ζητούν την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς ορισμένα από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση -όπως για παράδειγμα η διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα- είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής του υγείας».

Στο ψήφισμα σημειώνεται επίσης ότι επί 18 μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παράγοντας αερόλυμα, χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού διασποράς του κορονοϊού.

«Αναμένουμε από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΚΥΑ. Αναμένουμε επίσης, να υλοποιηθεί το επανειλημμένο αίτημα μας, από την έναρξη της πανδημίας, για την ένταξη Οδοντιάτρου με Ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία, στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» καταλήγει η ΕΟΟ.

Πρόεδρος Οδοντιάτρων: Θα δεχτούμε ακόμα και ανεμβολίαστους αν είναι επείγον

Γενικά σύμφωνος με τη διενέργεια rapid test στους ανεμβολίαστους που επισκέπτονται τον οδοντίατρο, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι σε περίπτωση εκτάκτου περιστατικού «ο Ιπποκράτης είναι πάνω από εμάς».

«Η διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους που έρχονται στο οδοντιατρείο είναι κάτι που μπορούμε να το δεχτούμε για να βοηθήσουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού. Σε αυτό συμφωνούμε. Εάν είναι επείγον, ο Ιπποκράτης είναι πάνω από μας. Αν έρθει περιστατικό σοβαρό, επικίνδυνο για την υγεία, όποιος και να έρθει εμείς θα τον εξετάσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δεβλιώτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.