Το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη ετοιμάζεται να πει η Ελλάδα καθώς ξεκινά σήμερα Δευτέρα 6/9/2021 το λαϊκό προσκύνημα της σορού του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών το πρωί της περασμένης Πέμπτης με την ταφή του να προγραμματίζεται για την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων, όπως ήταν και η επιθυμία του.

Η σορός του θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών από τη Δευτέρα (15.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 2 το μεσημέρι, ενώ στις 15:00 θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη συμφώνησε να υλοποιήσει την τελευταία του επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ασχέτως τι θα αποφασιστεί κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με το ΚΚΕ και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να είναι εγγυητές για την κηδεία.

Μάλιστα, το απόγευμα της Τετάρτης η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη αναμένεται να φτάσει σύσσωμη στα Χανιά για την κηδεία που θα γίνει την Πέμπτη, κάτι που σημαίνει ότι θα δώσει το παρών και η κόρη του Μαργαρίτα.

Συμφώνησαν τα παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη για τον τόπο ταφής

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί τελικά στον Γαλατά Χανίων μετά τη συμφωνία την οποία κατέληξαν τα παιδιά του, Γιώργος και Μαργαρίτα, μετά από συζητήσεις ημερών.

Η τελευταία επιθυμία του μουσικοσυνθέτη να γίνει η κηδεία του στον Γαλατά Χανίων, τον τόπο καταγωγής του, κάτι που είχε εκφράσει με επιστολή του στον Δήμαρχο Χανίων, αλλά και το ΚΚΕ.

Παράλληλα, εντός της οικογενείας του ήθελαν να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου ήταν το εξοχικό του.

Μάλιστα, χρειάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα για να «παγώσουν» οι διαδικασίες.

«Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό, δεν θα το κάνω τώρα»

Μέσα από αρκετές αναρτήσεις στο Facebook, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, στήριξε την τελευταία επιθυμία του πατέρα του.

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.

Γιώργος Θεοδωράκης» έγραψε στην τελευταία του ανάρτηση.

Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα…

Posted by George M. Theodorakis on Saturday, September 4, 2021