Την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη της περίοδο της Χούντας είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που σαν μαθήτρια τότε έστελνε κάρτες στην Ελλάδα με συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αποκαλύψει το περιστατικό σε κατ΄ιδίαν συζήτηση με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία, Γιώργο Παππά, στο περιθώριο αποκλειστικής συνέντευξης στην Ελληνική Τηλεόραση στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του τότε πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου.

Η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας για την προσωπική σχέση της με την Ελλάδα, εκμυστηρεύτηκε ότι στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, ως μαθήτρια τότε, με μια ομάδα συμμαθητριών της και τη βοήθεια της μητέρας της που γνώριζε αρχαία ελληνικά, έστελνε κάρτες στην Ελλάδα με το σύνθημα «Λευτεριά στο Μίκη Θεοδωράκη», τον οποίο είχε φυλακίσει η Χούντα.

«Απογοητεύτηκα φυσικά τότε», είχε μάλιστα πει η Μέρκελ όταν ο Μίκης αργότερα έδωσε στην δυτική Ομοσπονδιακή Γερμανία και όχι την κομμουνιστική «DDR» την πρώτη του συναυλία στη Γερμανία.