Η επιστροφή των τελευταίων αδειούχων στα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σε 11 ημέρες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για επίσπευση των εμβολιασμών και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, προκειμένου να θωρακιστεί ο πληθυσμός και να αναχαιτιστεί η διασπορά. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι εφόσον το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν και εύκολα στα εμβολιαστικά κέντρα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους αμετάπειστους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι, η απόσταση ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους διαρκώς μεγαλώνει, καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να υπάρξουν και νέοι περιορισμοί για όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού – νόσησης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 92.2% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόλις το 7.8% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Την ίδια ώρα, αναστάτωση επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία καθώς για 5.895 υγειονομικούς (γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό διοικητικό προσωπικό) έχουν ήδη εκδοθεί και επιδοθεί στα σπίτια τους ή είναι σε διαδικασία έκδοσης τα έγγραφα αναστολής εργασίας, μετά την άρνησή τους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας, ενώ σύμφωνα με πηγές της Αριστοτέλους, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος.

Νέα πρωτόκολλα στα σχολεία

Το νέο μεγάλο στοίχημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση και ειδικοί είναι το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά κορονοϊού στην κοινότητα. Παράλληλα, γίνεται εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, καθώς θεωρούνται υπερμεταδότες της μετάλλαξης Delta.

«Η πρόκληση τώρα είναι το πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία. Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένη, το οποίο είναι καλό. Ξεκινήσαμε τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12, όπου ο ρυθμός εμβολιασμού είναι χαμηλός, αλλά τους παρέχουμε επίσης δύο δωρεάν self test την εβδομάδα και προσπαθούμε να παρατηρούμε το σχολικό πληθυσμό» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας τόνισε: «Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής».

Κοντά σε τοπικά lockdown

Ο δείκτης θετικότητας ξεπερνάει το 4,00% σε αρκετές περιοχές, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τον μέσο όρο στην επικράτεια να είναι στο 3,37%. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα της Ηλείας αλλά και η Αχαΐα που έχει καταγράψει αρκετές φορές τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,02%. Η τρίτη περιοχή που φλερτάρει με το «κόκκινο» είναι η Καβάλα με ποσοστό θετικότητας 4,63%. Την ίδια στιγμή νησιά όπως η Νάξος, η Ικαρία, η Κάρπαθος παρουσιάζουν επίσης πολύ υψηλό δείκτη θετικότητας, αλλά τα όποια μέτρα εάν και εφόσον χρειαστούν δεν εξετάζονται ακόμα λόγω της τουριστικής περιόδου.

Προς αυστηροποίηση τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ

Η εισήγηση της επιτροπής για τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο είναι να επιτρέπεται 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ενώ υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Παρόλα αυτά η επιδημιολογική κατάσταση είναι εύθραυστη και ήδη στο τραπέζι βρίσκονται αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, εάν η ορμή του κορονοϊού είναι ανεξέλεγκτη. Για παράδειγμα έχει συζητηθεί για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο η διεξαγωγή rapid test ή εφαρμογή του μέτρου του click away, ωστόσο ακόμη όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου.