Όταν γίνεσαι Ανάδοχος στην ActionAid, η πρώτη σκέψη σου είναι ότι βοηθάς κάποιο παιδί σε μια χώρα του αναπτυσσόμενου κόσμου να ζήσει καλύτερα. Να έχει νερό και φαγητό και να πάει σχολείο. Και σίγουρα αυτά είναι αυτονόητα αγαθά για να ζει ο κάθε άνθρωπος με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ωστόσο, στην πορεία ανακαλύπτεις ότι το Πρόγραμμα Αναδοχής είναι πολύ περισσότερα.

Η Μελίτα αποφάσισε να γίνει Ανάδοχος σε μια περίοδο που και η ίδια αντιμετώπιζε δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, ίσως και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν δίστασε να ανταποκριθεί άμεσα σε μία διαφήμιση που είδε στην τηλεόραση και να έρθει σε επαφή με την ActionAid.

Και λίγο καιρό μετά, την περίμενε στο σπίτι ο φάκελος της Αναδοχής της. «Πρώτη-πρώτη ήταν η φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού με πληροφορίες: γεννημένη τον Ιούνιο 2002, μόλις 7 ετών τότε, στην Freetown, Sierra Leone, κάπου στην Αφρική.  Το όνομα της ήταν Isha, η δική μου μικρή Isha, σκέφτηκα, το δέρμα της ήταν λευκό, είναι albino», είναι οι πρώτες εντυπώσεις που μοιράζεται η Μελίτα και συμπληρώνει: «Κάπως έτσι ξεκίνησε μια σχέση ζωής. Μετά από λίγες ημέρες της έγραψα και εγώ ένα σύντομο γράμμα για εμένα και την οικογένειά μου, τη χώρα, την πόλη που γεννήθηκα και ζω. Διάλεξα μια φωτογραφία μου και την έστειλα-πρέπει να ξέρει και εκείνη πώς είμαι».

Μέσα από γράμματα και ζωγραφιές, η Μελίτα και η Isha έχτισαν μία σχέση, που αν και τις χώριζαν χιλιάδες χιλιόμετρα, ήταν σα να γνωρίζονταν ήδη. Η Μελίτα μάθαινε για το πώς άλλαζε η ζωή στην κοινότητα μέσα από τα νέα της Isha. Ώσπου ήρθε η ευκαιρία να γνωριστούν και από κοντά, μέσα από το ταξίδι αλληλεγγύης που πραγματοποίησε η ActionAid στη Σιέρα Λεόνε για τους Αναδόχους. Η συνάντηση με το παιδί είναι μια εμπειρία που οι περισσότεροι Ανάδοχοι ονειρεύονται να ζήσουν από τη στιγμή που παίρνουν το πρώτο γράμμα του. Έτσι και η Μελίτα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να σκεφτεί δυσκολίες, κινδύνους, δεσμεύσεις από τη δουλειά της, αποφάσισε να συμμετάσχει στο ταξίδι. Όλη η εμπειρία ήταν κάτι μοναδικό, που ο καθένας αξίζει να ζήσει, αλλά σίγουρα εκείνο που την καθόρισε από όλο το ταξίδι ήταν η συνάντηση με την Isha. Η ίδια η Μελίτα αφηγείται με συγκίνηση:

«Η πρώτη στιγμή της συνάντησης δεν περιγράφεται με λόγια… η Isha μπροστά περίμενε με τις φωτογραφίες μου και τα γράμματά μου στα χέρια, έτρεξε αμέσως στην αγκαλιά μου, με τη μαμά της χαρούμενη να χαμογελάει δίπλα μας. Η αγκαλιά τόσο ζεστή λες και γνωριζόμασταν τα χρόνια που πέρασαν και απλά είχαμε να συναντηθούμε πολύ καιρό.  Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου από την συγκίνηση μέχρι που ένιωσα το χεράκι της να μου σκουπίζει τα μάγουλα». 

Την επόμενη μέρα της συνάντησης, μια παρέα παιδιών, ανάμεσά τους και η Isha, βρέθηκαν τυχαία στο σημείο όπου βρισκόταν η ομάδα κι έτσι η Isha και η Μελίτα είχαν μια ακόμα ευκαιρία να τα πουν:  «Με συγκλόνισε όταν μου εκμυστηρεύτηκε ότι μετά την συνάντησή μας, όταν τους διηγήθηκε πώς ήταν, τα παιδιά άρχισαν να την κάνουν παρέα (μέχρι τότε λόγω της διαφορετικότητάς της δεν είχε πολλούς φίλους) και μου είπε : “με έκανες να νιώθω όμορφα με την επίσκεψη σου και τη συνάντησή μας”». 

Φέτος η Isha έγινε 18 ετών και σταμάτησε να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Αναδοχής. Με την εικόνα της και την έννοια της πάντα μέσα της, η Μελίτα μάς λέει: «Δεν έχει σημασία το ταξίδι, αλλά ο προορισμός. Αναμένω το επόμενο όνειρο που θα ξεκινήσει σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, να προσφέρω την βοήθειά μου και το απόθεμα αγάπης που έχω σε κάποιο άλλο παιδάκι». Και σίγουρα, το απόθεμα αυτό είναι μεγάλο!

Όταν ξεκινάς το ταξίδι της Αναδοχής, πιστεύεις ότι θα αλλάξεις τις συνθήκες ζωής ενός παιδιού. Στην πορεία ανακαλύπτεις ότι με τη συμβολή σου αλλάζει η ζωή ολόκληρης της κοινότητας. Μέσα από την επικοινωνία σου με το παιδί, νιώθεις να αλλάζει κάτι και μέσα σου. Όταν γνωρίσεις από κοντά τις κοινότητες δράσης της ActionAid και ζήσεις για λίγο την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλάζει η κοσμοθεωρία σου, η στάση σου απέναντι στη ζωή. Και αν συναντήσεις το παιδί της Αναδοχής σου, αλλάζετε για πάντα και οι δυο. Μέσα από τη σχέση της με τη Μελίτα, η Isha ένιωσε πιο δυνατή και μπόρεσε να ξεπεράσει και τα προσωπικά της προβλήματα, πέρα από εκείνα της καθημερινότητας. Μετά από το ταξίδι, η Μελίτα δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι θα άλλαζε η ζωή της λίγο πριν από τα 50 της. Ο κόσμος τελικά αλλάζει. Αλλάζει κυρίως μέσα από τις σχέσεις που χτίζουμε με τους γύρω μας. Και η σχέση της Αναδοχής είναι μια αληθινή σχέση αληθινής αλλαγής!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ActionAid και πώς φέρνει την αλλαγή μέσα από τη δράση της εδώ.