H συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ελληνικής σημαίας στα πλοία, με την ταυτόχρονη μείωση των οργανικών συνθέσεων είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτικών, που αριθμούν πλέον περί τους 15.000, ενώ δραματική είναι και η επιδείνωση των οικονομικών των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Αυτό τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που πραγματοποίησε το Γενικό Ετήσιο Συμβούλιό της και το 29ο έκτακτο Παν-Ναυτικό Συνέδριο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Το Γενικό Συμβούλιο της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας των ναυτικών ζήτησε επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών στην προ μνημονίων εποχή, τη ριζική επανεξέταση των αποφάσεων του υπουργείου Ναυτιλίας για τη σύνθεση των πληρωμάτων στα πλοία Ελλάδας- Ιταλίας, την αναστολή της εφαρμογής του Άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις κατηγορίες πλοίων, που εκκρεμούν.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τα θέματα των ποινικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία επιβατηγού πλοίου «SUPERFERRY II» για τη συμμετοχή του σε απεργία της ΓΣΣΕ και της ΠΝΟ.

Σημειώνεται ότι στις 18 Μαρτίου 2015 τα 51 μέλη του πληρώματος του «SUPERFERRY II» θα δικαστούν στον Πειραιά μετά από σχετική δίωξη της Εισαγγελίας για παράλειψη εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους στις 16 Απριλίου 2013, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη διαταγή πολιτικής επιστράτευσης η οποία άρθηκε στη συνέχεια.

Το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε επίσης τη Διοίκηση της ΠΝΟ, με σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε, να προωθήσει εντός του επομένου έτους τα μείζονος σημασίας και σπουδαιότητας αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά διατυπώνονται στον Προγραμματισμό Δράσης της Ομοσπονδίας.

Ακολούθως, το συνέδριο της ΠΝΟ απέρριψε προτάσεις τροποποίησης του καταστατικού της ομοσπονδίας που είχαν υποβληθεί από πρωτοβάθμιες ναυτεργατικές οργανώσεις.