Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν σε ολόκληρη τη χώρα την Παρασκευή (30/07), με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η θερμοκρασία πρόκειται να σκαρφαλώσει σε μεγαλύτερα ύψη από τα σημερινά τα επόμενα 24ωρα.

Κατά τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, ο καιρός θα μείνει ιδιαίτερα ζεστός ακόμη και μετά το peak του φαινομένου – στις αρχές της επόμενης εβδομάδας – για το οποίο οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Νωρίτερα σήμερα, ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 107 μετεωρολογικούς σταθμούς ανέφερε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, καταγράφοντας ως την απολύτως μέγιστη θερμοκρασία στους 43,3 βαθμούς Κελσίου, σε ενημερωτικό σημείωμά του, στις 18.00.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες τιμές παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

«Φτάσαμε και τους 43, ενώ ακόμη δεν είναι αυτές οι οριστικές μέγιστες τιμές για σήμερα Παρασκευή», έγραψε νωρίτερα και ο διευθυντής ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει, άλλωστε, για ένα «ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, καθώς ο καύσωνας θα έχει μεγάλη διάρκεια ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος με μικρό θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ μεγίστων και ελαχίστων τιμών».

Επισημαίνεται πως η ΕΜΥ τοποθετεί την κορύφωση του καύσωνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και «οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21», σύμφωνα με τη χθεσινή «Επικαιροποίηση και ανάλυση του Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων».

«Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές», ανέφερε το ίδιο δελτίο της υπηρεσίας, η οποία προτείνει, λόγω της έντασης του φαινομένου, τη «συνεχή ενημέρωση από τα τακτικά και τα έκτακτα δελτία καιρού», καθώς και να λαμβάνονται υπόψιν οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας από το κοινό.

Υπενθυμίζεται πως οι βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, κατά τη ΓΓΠΠ, είναι οι ακόλουθες:

  • Να παραμένουν (σ.σ. οι πολίτες) σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Αξίζει να αναφερθεί, εξάλλου, πως στην ευρεία σύσκεψη στη ΓΓΠΠ, νωρίτερα σήμερα, αποφασίστηκαν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, ενώ, μετά το πέρας της, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε για «μια δύσκολη καιρική συνθήκη, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με πολλές μέρες καύσωνα».

«Καμπανάκι» από τους μετεωρολόγους

«Χωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες (ξεκινώντας από τα δυτικά) φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών!», έγραψε αργά χθες το βράδυ ο Γιάννης Καλλιάνος.

«Τόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όσο και η διάρκεια του, σίγουρα, τον καθιστούν ακραίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιουλίου (αρχικά επηρεάζοντας με 40-41°C τις δυτικές περιοχές της χώρας) και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί έως και τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου, πιθανότατα και παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν πιθανό 12ήμερο καύσωνα ο οποίος θα μείνει λογικά στην ιστορία», επεσήμανε.

Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «μπορεί να είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμη δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C».

Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΧωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Thursday, July 29, 2021

Σε δική του ανάρτηση ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως «οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43° ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η υποχώρηση του υδραργύρου θα είναι μικρή με θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 34° στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά κοντά στους 30° στις περισσότερες περιοχές. Ένα γενικά μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος που τοπικά θα συνδυαστεί και με αυξημένες τιμές σχετικής υγρασίας και που αυτός ο συνδυασμός συνεπάγεται αυξημένη δυσφορία».

ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣε εξέλιξη είναι το ισχυρό κύμα καύσωνα που επηρεάζει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα…

Posted by Klearhos Marousakis on Thursday, July 29, 2021