Το τελευταίο αντίο σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης είπαν σήμερα το μεσημέρι συγγενείς, συνάδελφοι, συνεργάτες και πλήθος αναγνωστών του, στον αδικοχαμένο συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη.

Η κηδεία του Μένη Κουμανταρέα τελέσθηκε με δαπάνη του δήμου Αθηναίων «ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο πεζογράφο, που έζησε, αγάπησε και έγραψε όπως κανένας άλλος, για την πόλη της Αθήνας».

Η γνωστή ποιήτρια Κική Δημουλά λίγο πριν εισέλθει στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, έκανε μια λιτή δήλωση: «Πολύ μεγάλη λύπη. Ήταν σπουδαίος. Είχε έναν θάνατο που δεν του άξιζε».

Ομότεχνοί του αλλά και πλήθος κόσμου από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, συνόδευσαν τον αγαπητό πεζογράφο στην τελευταία του κατοικία. Ανάμεσά τους άνθρωποι της γενιάς του και ομότεχνοί του, όπως οι Βασίλης Βασιλικός, Άλκη Ζέη, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, αλλά και πολλοί άλλοι συγγραφείς, στιχουργοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες όπως οι: Μάνος Ελευθερίου, Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιώργος Χρονάς, Ιωάννα Καρατζαφέρη, Θανάσης Χατζόπουλος, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Μίμης Ανδρουλάκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Λίνα Νικολακοπούλου, Ρένα Πιττακή, οι σκηνοθέτες Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λάκης Παπαστάθης και ο συγγραφέας- σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης. Επίσης στην κηδεία του Μένη Κουμανταρέα το «παρών» έδωσαν και άνθρωποι από την πολιτική ζωή του τόπου, όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, η πρώην βουλευτής Άννα Νταλάρα, ο πρώην υπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης.

Ο φίλος του ποιητής Δημήτρης Καλοκύρης εκφώνησε μεταξύ άλλων τον επικήδειο λόγο, ανακοινώνοντας από τη θέση του Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων τη θέσπιση βραβείου «Μένης Κουμανταρέας» που θα απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους ιστοριογράφους.

Το «λογοτεχνικό του παιδί» και συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος στον επικήδειο μίλησε για τον υποδειγματικό δάσκαλο Μένη Κουμανταρέα αλλά και την αισιόδοξη στάση της ζωής του. Ο συγγραφέας μίλησε για την «άδολη σχεδόν ενστικτώδη αγάπη» του εκλιπόντος, για τους κατατρεγμένους και τους ανήμπορους, αλλά και το μεγάλο του ενδιαφέρον για τους νέους δημιουργούς. «Η τέχνη ήταν η ζωή σου και η ζωή σου ήταν η τέχνη σου», ανέφερε συγκινημένος ο συγγραφέας.

Ο συγγραφέας Θάνος Φωσκαρίνης, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανό τον συγγραφέα, μίλησε για τον τραγικό και άδικο χαμό του αλλά και για την αμέριστη βοήθεια που προσέφερε ως άνθρωπος ο Μένης Κουμανταρέας, σε όσους είχαν ανάγκη: «Ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω πως κάποιοι από αυτούς που βοήθησες ξέσπασαν πάνω σου με τόσο μίσος».

Στεφάνια στη μνήμη του Μένη Κουμανταρέα, έστειλε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, η Εταιρεία Συγγραφέων, η οικογένεια Μάνου Χατζιδάκι, το Θέατρο της οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.