Στις 6 Μαρτίου 2015 θα συζητηθούν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αντιρρήσεις 17 κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας στην ανέγερση του γηπέδου («Αγιά Σοφιά») της ΑΕΚ.

Οι κάτοικοι έχουν καταθέσει προσφυγή με την οποία χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία την κατασκευή του αθλητικού και πολυλειτουργικού κέντρου της ΑΕΚ σε έκταση 29.121 τετραγωνικών μέτρων όπου θα φιλοξενηθούν και βοηθητικοί χώροι, εμπορικά καταστήματα, μουσεία και εστιατόρια.
Με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθούν οι διατάξεις του νόμου 4277/2014 για την δημιουργία κέντρου αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού, που προβλέπουν:

– Τον αποχαρακτηρισμό δασικής και αναδασωτέας έκτασης,

– Την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκιδόνας επί των οδών Φωκών, Καππαδοκίας και Απάλειας,

– Την δήμευση δημοτικής δασικής και αναδασωτέας και κοινόχρηστης περιουσίας χωρίς αποζημίωση,

– Την τροποποίηση των όρων δόμησης, χωρίς την προβλεπόμενη από την νομοθεσία τροποποίηση του σχεδίου πόλης και
– Την αλλαγή χρήσεων γης από χώρο στέγασης σε γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου με παράλληλες εμπορικές χρήσεις.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι η δασική έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας στην ΑΕΚ για την ανέγερση του γηπέδου είναι δημόσια αναδασωτέα έκταση και η αναδάσωσή της δεν έχει εκπληρωθεί. Για την
παραχώρηση της δασικής έκτασης, λένε, έπρεπε να προηγηθεί έγκριση του υπουργού Γεωργίας, η οποία δεν υπάρχει.

Επικαλούνται, επίσης, το Σύνταγμα ( άρθρα 24 και 117) που απαγορεύει τη μεταβολή των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός εάν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Αναφέρονται ακόμη σε ευρωπαϊκή απαγόρευση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου με την επέκταση και μετατόπιση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, ενώ χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική, όπως και αντίθετη στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του προσφυγικού συνοικισμού Φιλαδέλφειας και την τροποποίηση των όρων δόμηση που έγινε.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως η παραχώρηση της δασικής έκτασης είχε γίνει στο ερασιτεχνικό Σωματείο της ΑΕΚ και όχι στο επαγγελματικό.